Home Register FAQ
 e-cigSerbia Forum
Vi imate novu PP! Kliknite ovde kako bi pročitali!
Ako ste ovde prvi put, obavezno pogledajte odgovore na često postavljana pitanja. Morate biti član foruma da bi mogli učestvovati u diskusijama.
Za registraciju kliknite ovde, unesite potrebne podatke i za par minuta bićete član foruma. Za pregledanje poruka, izaberite forum sa liste ispod.

Idi nazad   e-cigSerbia Forum > Opšte diskusije > Elektronske cigarete i zdravlje
Zaboravljena šifra? Registracija

Odgovorite na temu

Alati za teme Način prikaza
Staro 02-03-2025, 19:22   #1
Kicko
Nov član

Registrovan: Mar 2025
Pohvala: 0
Pohvaljen: 0
Nivo reputacije: 1
Kicko je na dobrom putu
Uobičajeno Kasalj i iritacija pluca

Pozdrav svima. Nov sam i u vape svetu,a i na ovom forumu. Pitam za iskustva,savete i ostalo.
Elem,znam da nije za pohvalu. Ali,pusim od svoje 13 god,a sad imam 35. Pre nesto manje od mesec dana,presao sam na vape. Malo iz finansijskih razloga,malo iz smrdljivih razloga(jer ne pusim u kuci,a mrsko mi da izlazim stalno na terasu,pogotovo zimi). Par puta sam kupovao one jednokratne vape-ove,imao uvek na pocetku malo "problem" dok se naviknem,malo kasalj,pa prestane,i onda vise nikakve probleme.
Sada sam uzeo Thelema solo uredjaj i atomizer zeus sub ohm,znaci DTL. Pravim DIY tecnost,sa jacinom nikotina od 4mg/ml.
E sad,kada sam zapoceo,imao sam prehladu,i onda me je relativno cesto teralo na kasalj. Sada,posle jedno 3-4 nedelje,prehlada je prosla,ali kasalj je i dalje tu. Pogotovo kada povucem vise puta u kratkom periodu. Iritacija mi se desi,ne pri udahu,vec pri izdahu dima. I to je ono sto me zapravo zbunjuje. Nekada nemam problema,ali realno,u 80% slucajeva,posle izdaha,potera me da kasljem. E sad,ne znam da li da mixam s manjom kolicinom nikotina,da li da menjam s DTL na MTL,ili neku drugu promenu da pravim. Jer,iskreno,odgovara mi vise vape,iz vise razloga,i zaista se ne bih vracao na cigare. Za ovih par nedelja,sam ispusio mozda 10tak cigara,mahom ujutru kad krenem na posao,pa iz navike,kada sednem u auto,hvatam se za kutiju,koja je uvek u kolima. Ali s običnom cigarom,nemam taj nagon za kasljanjem,kao posle vape-a. Tako da,ako neko ima neki savet,bio bih veoma zahvalan. Pozdrav

Sent from my SM-S908B using Tapatalk
Kicko nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Staro 02-03-2025, 20:07   #2
Milanez
Veteran

Registrovan: Aug 2016
Godine: 47
E-cig: zelos x/hastur mini
Pohvala: 3,421
Pohvaljen: 1,728
Nivo reputacije: 389
Milanez ima reputacijuMilanez ima reputacijuMilanez ima reputacijuMilanez ima reputacijuMilanez ima reputacijuMilanez ima reputacijuMilanez ima reputacijuMilanez ima reputacijuMilanez ima reputacijuMilanez ima reputacijuMilanez ima reputaciju
Uobičajeno Re: Kasalj i iritacija pluca

lupam - mozda je istekao rok tecnosti
Milanez nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Staro 02-03-2025, 20:39   #3
dekifisher
Aktivan član

dekifisher's avatar

Registrovan: Jun 2017
E-cig: iStick + Lemo
Pohvala: 10
Pohvaljen: 7
Nivo reputacije: 30
dekifisher je na dobrom putu

Nekako mi prelazak sa cigareta na DTL nije prirodan.
Meni DTL ni dan danas ne prija, posle 7-8 godina parenja, a na kašalj me iritiraju jedino tečnosti sa nikotinskim solima.
A možda i ta prehlada nije zalečena potpuno.
dekifisher nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Staro 03-03-2025, 05:40   #4
PřisřN
Veteran

PřisřN's avatar

Registrovan: Jul 2012
Godine: 51
E-cig: Vaporesso Luxe XR Max pod
Pohvala: 2,711
Pohvaljen: 1,878
Nivo reputacije: 318
PřisřN ima reputacijuPřisřN ima reputacijuPřisřN ima reputacijuPřisřN ima reputacijuPřisřN ima reputacijuPřisřN ima reputacijuPřisřN ima reputacijuPřisřN ima reputacijuPřisřN ima reputacijuPřisřN ima reputacijuPřisřN ima reputaciju

Svakako treba pronaći šta tu smeta.
Za DL je neki maksimum 6 mg/ml. Što znači treba probati manje.. tipa 2 mg/ml, tj prepoloviti trenutnu jačinu.
Takođe, nadam se da si napravio tečnost sa većinskim VG, što je potrebno za DL korišćenje. 70/30, pa i 80/20 VPG.
Treće, možda ti ne odgovara baš taj atomizer, odnosno njegove glave.
Probati niži, odnosno viši otpor od trenutnog. I odabrati pravu (preporučenu) snagu za isti.
A možda je i sama glava nešto "ćoškasata", ako je to prva koju koristiš. Tj da ne pari najbolje, zbog neke fabričke greške.

Sve u svemu, iritira tečnost ili oprema.. po mom viđenju.
Možda neko drugi ima još ideja..

Vapor running through my veins
PřisřN nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Staro 03-03-2025, 06:21   #5
Kicko
Nov član

Kicko je na dobrom putu

Citat:
Originalna poruka od PřisřN Vidi poruku
Svakako treba pronaći šta tu smeta.
Za DL je neki maksimum 6 mg/ml. Što znači treba probati manje.. tipa 2 mg/ml, tj prepoloviti trenutnu jačinu.
Takođe, nadam se da si napravio tečnost sa većinskim VG, što je potrebno za DL korišćenje. 70/30, pa i 80/20 VPG.
Treće, možda ti ne odgovara baš taj atomizer, odnosno njegove glave.
Probati niži, odnosno viši otpor od trenutnog. I odabrati pravu (preporučenu) snagu za isti.
A možda je i sama glava nešto "ćoškasata", ako je to prva koju koristiš. Tj da ne pari najbolje, zbog neke fabričke greške.

Sve u svemu, iritira tečnost ili oprema.. po mom viđenju.
Možda neko drugi ima još ideja..
Tecnost koju sam napravio je 30/70 pg/vg. Koristim obican nikotin,ne nikotinsku so. Grejac koji trenutno koristim je 0.15 ohma. Pre njega sam koristio od 0.2 ohma,jer je fabricki dosao uz atomizer. Na grejacima je pisala preporučena jacina na koju da se dimi. Na 0.2 je pisalo 70-80 W. Na ovom od 0.15 pise 80-90. U oba slucaja sam koristio na zlatnoj sredini.I isto mi je,sto se tice iritacije. Fabricka greska s atomizerom mi takodje zvuci kao mogućnost, s obzirom da sam nov u vape svetu, tako da ne znam kako bi zapravo glava grebala da dimi. Skupljam sada savete,pa da vidim koju promenu da napravim. Hvala

Staro 07-03-2025, 10:37   #6
astankovic
Nov član

Registrovan: Aug 2024
E-cig: Innokin Coolfire Z80
Pohvala: 28
Pohvaljen: 13
Nivo reputacije: 5
astankovic je na dobrom putuastankovic je na dobrom putu

Najznačajnija promena, koju ja vidim kao mogućnost, jeste prelazak sa DTL na MTL stil (bar za probu).
Sve izmedju su nijanse koje kasnije mozes da "stelujes" tim sitnijim postupcima (jacina grejaca, koncentracija nikotina u okviru neke "norme" za MTL/DTL, balga promena bilo kog tipa).

Po mom mišljenju, prvo probaj ove dve krajnosti.

Sličnu pricu imam kao ti, slično godina i slično pusackog staza iza sebe.
Jedino je razlika sto sam probao u kratkom periodu i MTL i DTL, a vrlo brzo presao (vratio se) na MTL i primetio da mi vise odgovara 50-50 nego 70-30. I lakse se dozira kolicina udisanja isparenja, manje mi opterećuju pluca sama koncentracija nikotina nego količina pare (i VG). Nic salt ne razmišljam da koristim.

A naravno, ako nisi izlecen od bolesti i prehlade, sve drugo ne resava uzrok kaslja.
Mozda da proveris pojavu alergija?
astankovic nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Staro 07-03-2025, 18:05   #7
zajchik
Moderator

zajchik's avatar

Registrovan: May 2015
E-cig: istick30....
Pohvala: 3,110
Pohvaljen: 3,011
Nivo reputacije: 563
zajchik ima reputacijuzajchik ima reputacijuzajchik ima reputacijuzajchik ima reputacijuzajchik ima reputacijuzajchik ima reputacijuzajchik ima reputacijuzajchik ima reputacijuzajchik ima reputacijuzajchik ima reputacijuzajchik ima reputaciju

I moj predlog je da smanjiš nikotin na 2mg, ali pre nego što odlučiš da batališ (jer ti smeta) da probaš MTL atomizer sa tečnostima 7-8 mg jačine nikotina. Uz to pretpostavljam da ne pušiš cigarete. PG iz tečnosti hoće da iritira grlo oštećeno duvanskim dimom. Pretpostavljam da je to jedan od razloga zašto teže podnosiš tečnost iz e cig.

"Nesposobni posjeduju tu sposobnost da onesposobe sposobne".
zajchik nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Staro 08-03-2025, 23:03   #8
Kicko
Nov član

Kicko je na dobrom putu

Citat:
Originalna poruka od zajchik Vidi poruku
I moj predlog je da smanjiš nikotin na 2mg, ali pre nego što odlučiš da batališ (jer ti smeta) da probaš MTL atomizer sa tečnostima 7-8 mg jačine nikotina. Uz to pretpostavljam da ne pušiš cigarete. PG iz tečnosti hoće da iritira grlo oštećeno duvanskim dimom. Pretpostavljam da je to jedan od razloga zašto teže podnosiš tečnost iz e cig.
Nije meni problem bio grlo ni malo. Cak ni pluca. Kada udahnem,udarac mi je bio taman. Kada izdahnem,kada izbacim sav dim,ostane mi iritacija u plucima,i zbog toga sam konstantno kasljao. Sada sam nasao delimicno recenje. Smanjio sam grejac na 0.4 ohma, i jacine ca 55W. Kasalj je daleko manji ali i dalje ga ima. Kontam,dok se malo ne naviknem na vape. Ali evo,pun je mesec kako ga koristim. Jesam znao,da zapalim običnu cigaru,jednu,ujutru,kada krenem na posao. Ali,sada sam i to izbacio. Juce zapalio nesto bezveze, i posle prvog dima bacio,jer mi ne paše.

Staro 09-03-2025, 01:45   #9
PřisřN
Veteran

PřisřN's avatar

Registrovan: Jul 2012
E-cig: Vaporesso Luxe XR Max pod
Pohvala: 2,711
Pohvaljen: 1,878
Nivo reputacije: 318
PřisřN ima reputacijuPřisřN ima reputacijuPřisřN ima reputacijuPřisřN ima reputacijuPřisřN ima reputacijuPřisřN ima reputacijuPřisřN ima reputacijuPřisřN ima reputacijuPřisřN ima reputacijuPřisřN ima reputacijuPřisřN ima reputaciju

Ok, nešto si promenio i ima razlike.
Mesec dana je više nego dovoljno za privikavanje. Iz mog iskustva, dovoljno je svega nekoliko dana da se organizam navikne na bilo koju promenu.
Navika važi i za nikotin. Ja sam bez problema nekada koristio 0.5 mg/ml na grejačima 0.15 Ohm i kasnije 30 mg/ml na 0.3 Ohm. Doduše nic salt. Sada sam na 5 mg/ml na istim 0.3 glavama.
Ali, sve je to individualno.
Za probu, sipaj pola tanka tečnost koju koristiš i dodaj još pola PG i VG, pa vidi kako je kada ima manje nikotina. Ako ima boljitka, to je.
Ti si već video razliku kada si smanjio snagu promenom glave, tj količinu pare/nikotina pri jednom udahu.

Kapiram da mnogi traže TH. Zato i koriste free base nikotin i u većim količinama. Ali, ako tebi smeta.. opet, iz mog iskustva, živi se i bez njega.

Kako vidim, sa jednokratnim nisi imao taj problem. Što znači da tebi parenje generalno ne smeta. Pretpostavljam da one koriste nic salt tečnost. I to u većim jačinama.
Možda je rešenje u tome (nic salt).
Supruga koristi free base i kada probam njenu tečnost (10 mg/ml na 0.6 Ohm), meni je to jako, ljuto, iritirajuće. Podseća me na doživljaj kao kada sam nekada ranije umeo da iz fazona zapalim cigaretu..
.. i bacim istu, koliko su grozne.
Tako da si u tome u pravu.
Sada se ježim i prođe me muka u stomaku od same pomisli da to uradim, haha.

Još nešto. Možda konkretna aroma ima nešto što smeta.
Meni se dešavalo da mi bude muka od nekih ukusa. A neke su mi bile neizdrživo gorke na jednom, a sasvim ok na drugom modelu poda. I nisu me iritirale na kašalj i sl. ali eto, i to možemo uzeti u razmatranje, ako količina i tip nikotina ne pravi razliku.

Sve u svemu, probaj ovo i ono.
Jeste cimanje u početku, i bacićeš nešto glava i raznih varijanti tečnosti. Ali, naći ćeš sebi ono što ti odgovara za nadalje..

Vapor running through my veins
PřisřN nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Staro 10-03-2025, 22:54   #10
duki_duledusko
Nov član

Registrovan: Jun 2024
E-cig: Tar80/Albe2-ZelosX/Bi2hop
Pohvala: 7
Pohvaljen: 2
Nivo reputacije: 5
duki_duledusko je na dobrom putu

Probaj da pijes malo vise tecnosti, kolicina pare iz DTL uredjaja vise susi grlo u odnosu na male kolicine pare koje jednokratne cigarete proizvode. Velike su sanse da je to problem, vremenom ces navici grlo pa ces imati manje problema. Kao sto dekifisher kaze direkt na DTL sa cigareta je malo agresivno ali svako voli ono sto voli...
duki_duledusko nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Odgovorite na temu

e-cigSerbia Forum > Opšte diskusije > Elektronske cigarete i zdravlje

Pošalji link

Alati za teme
Način prikaza

Pravila pisanja
Vi ne možete pisati nove teme
Vi ne možete pisati replike
Vi ne možete prikačiti fajlove
Vi ne možete menjati vaše postove

BB kod je On
Smajliji su On
[IMG] kod je On
HTML kod je Off

Pređi na

Vremenska zona je GMT +1. Trenutno je 16:11 sati.