Home Register FAQ
 e-cigSerbia Forum
Vi imate novu PP! Kliknite ovde kako bi pročitali!
Ako ste ovde prvi put, obavezno pogledajte odgovore na često postavljana pitanja. Morate biti član foruma da bi mogli učestvovati u diskusijama.
Za registraciju kliknite ovde, unesite potrebne podatke i za par minuta bićete član foruma. Za pregledanje poruka, izaberite forum sa liste ispod.

Idi nazad   e-cigSerbia Forum > Opšte diskusije > Novosti
Zaboravljena šifra? Registracija

Odgovorite na temu

Alati za teme Način prikaza
Staro 13-09-2023, 21:30   #1
Mejden
Senior

Mejden's avatar

Registrovan: Dec 2018
E-cig: armour pro
Pohvala: 233
Pohvaljen: 228
Nivo reputacije: 65
Mejden ima čime da se ponosiMejden ima čime da se ponosiMejden ima čime da se ponosiMejden ima čime da se ponosiMejden ima čime da se ponosiMejden ima čime da se ponosiMejden ima čime da se ponosiMejden ima čime da se ponosiMejden ima čime da se ponosiMejden ima čime da se ponosiMejden ima čime da se ponosi
Uobičajeno Novi zakon

I drugari šta kažete na zakon koji nam galopirajući stiže?
Šta ćemo za arome, sirovine... oćemo da se čujemo negde il ćemo da budemo gluvi i nemi, autistični na dešavanja koja nam se spremaju?

Imperare sibi maximum imperium est
Mejden nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Zahvalili :
Staro 13-09-2023, 22:46   #2
alfini0507
Veteran

alfini0507's avatar

Registrovan: Oct 2012
Godine: 50
E-cig: Nemesis GPPAPS VTCmini Rosev2s Kayfuni GBell Pulse
Pohvala: 2,982
Pohvaljen: 3,843
Nivo reputacije: 649
alfini0507 ima reputacijualfini0507 ima reputacijualfini0507 ima reputacijualfini0507 ima reputacijualfini0507 ima reputacijualfini0507 ima reputacijualfini0507 ima reputacijualfini0507 ima reputacijualfini0507 ima reputacijualfini0507 ima reputacijualfini0507 ima reputaciju
Uobičajeno Re: Novi zakon

Gluvi i nemi kao 99% srba...

Sent from my Redmi Note 9 Pro using Tapatalk

alfini0507 nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Staro 14-09-2023, 06:55   #3
drako
Veteran

drako's avatar

Registrovan: Apr 2015
Pohvala: 948
Pohvaljen: 1,378
Nivo reputacije: 256
drako ima reputacijudrako ima reputacijudrako ima reputacijudrako ima reputacijudrako ima reputacijudrako ima reputacijudrako ima reputacijudrako ima reputacijudrako ima reputacijudrako ima reputacijudrako ima reputaciju

Niko ni rec nece reci, 70% novijih korisnika ce se vratiti na cigare, a stari ce se snalaziti kako znaju i umeju.
Izbor ce biti zestoko suzen, jer, koliko sam ukapirao, po ovom novom zakonu pitanje je da li ce i jedna prodavnica ostati da radi kod nas.
Nema internet prodaje, nema aroma osim duvanskih, nema bocica vecih od 10 ml, nema nikotina, 50.000 € po prodajnom mestu...
U Kg, Umbrella ima u tc Big jedan mali stand...nisam siguran da ce za to davati 50.000, a oni su jedini u Kragujevcu.
Zbog najave ovakvih zakona u EU, smatra se da su prevagu za izlazak GB iz EU doneli upravi vaperi.
Mi, mi cemo da cutimo...
I tako...
drako nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Staro 14-09-2023, 07:18   #4
Milanez
Veteran

Registrovan: Aug 2016
Godine: 46
E-cig: zelos x/hastur mini
Pohvala: 3,366
Pohvaljen: 1,660
Nivo reputacije: 376
Milanez ima reputacijuMilanez ima reputacijuMilanez ima reputacijuMilanez ima reputacijuMilanez ima reputacijuMilanez ima reputacijuMilanez ima reputacijuMilanez ima reputacijuMilanez ima reputacijuMilanez ima reputacijuMilanez ima reputaciju

ostace lepe uspomene
nije sad vreme ko pre/ovo je vreme za promene/...da ne crtam koji je song
kolki god da je bedak bice zanimljivo sta ce se desavati ...
Milanez nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Staro 14-09-2023, 10:34   #5
Čedomir
Senior

Čedomir's avatar

Registrovan: Mar 2016
Godine: 56
E-cig: SXmini ML DX75 Swag 2
Pohvala: 430
Pohvaljen: 787
Nivo reputacije: 154
Čedomir je za svaku pohvaluČedomir je za svaku pohvaluČedomir je za svaku pohvaluČedomir je za svaku pohvaluČedomir je za svaku pohvaluČedomir je za svaku pohvaluČedomir je za svaku pohvaluČedomir je za svaku pohvaluČedomir je za svaku pohvaluČedomir je za svaku pohvaluČedomir je za svaku pohvalu

Ma ,pariće se čist glicerin njega ne mogu da zabrane,ili da se vracamo na smrduše. Opcija iqosi i ta djubreta nikako mi nije opcija

Sent from my SM-N975F using Tapatalk
Čedomir nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Staro 14-09-2023, 11:21   #6
Shommy
Aktivan član

Registrovan: Jul 2022
Pohvala: 78
Pohvaljen: 68
Nivo reputacije: 17
Shommy je poznat svimaShommy je poznat svimaShommy je poznat svimaShommy je poznat svimaShommy je poznat svimaShommy je poznat svima

Jel ima neku jasnu ideju sta je tacno zabranjeno, posto su oprecne informacije?

Recimo "zabrana aromatizovanih tecnosti" (ono sto mi zovemo gotove tecnosti), a posle "max dozvoljene bocice do 10ml" sto dalje implicira da nesto ipak jeste dozvoljeno. Da li to znaci da ce recimo oni Nic Shot-ovi od 10ml biti skroz legalni?

I sta ce biti za (ciste, koncentrat) arome?

PG i VG pretpostavljam da nisu na udaru.

Sent from my M2101K6G using Tapatalk
Shommy nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Staro 14-09-2023, 13:06   #7
Čedomir
Senior

Čedomir's avatar

Registrovan: Mar 2016
Godine: 56
E-cig: SXmini ML DX75 Swag 2
Pohvala: 430
Pohvaljen: 787
Nivo reputacije: 154
Čedomir je za svaku pohvaluČedomir je za svaku pohvaluČedomir je za svaku pohvaluČedomir je za svaku pohvaluČedomir je za svaku pohvaluČedomir je za svaku pohvaluČedomir je za svaku pohvaluČedomir je za svaku pohvaluČedomir je za svaku pohvaluČedomir je za svaku pohvaluČedomir je za svaku pohvalu

Ovo sam dobio na mail od Smart Vape.

Poštovani kupci,

U toku je javna rasprava u vezi uvođenja novog zakona o duvanu koji će obuhvatiti i tečnosti za elektronske cigarete.

Po našem mišljenju, novi zakon će dovesti do monopola kompanija duvanske industrije na ovom tržištu i onemogućiće poslovanje kompanija koje rade isključivo na tržištu elektronskih cigareta i prateće opreme.

Najvažnije izmene se odnose na:

1. Zabranu tečnosti za elektronske cigarete sa aromama, pri čemu zakon ne zabranju cigare, cigarete, stikovi za IQOS i GLO sa aromama

2. Zabranu prodaje na daljinu, uključujući i internet prodaju

3. Zabranu prodaje tečnosti (sa ili bez nikotina) u pakovanju preko 10ml

Nacrt zakona, kao i formu i mejl adresu za slanje primedbe možete naći na sledećem linku:

https://www.duvan.gov.rs/lat/javna-rasprava-o-nacrutu

Smatramo da je svaka osnovana primedba bitna, zato vas pozivamo za učešće u javnoj raspravi u smislu dostavljanja vašeg mišljenja/primedbe na adresu fiskalni.sektor@mfin.gov.rs

Napominjemo da primedba obavezno mora biti, u predloženom od strane ministarstva, formatu (vidi link gore).

Nadamo se da ovo nije naš poslednji mejl.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk
Čedomir nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Zahvalili :
Staro 14-09-2023, 13:23   #8
Shommy
Aktivan član

Registrovan: Jul 2022
Pohvala: 78
Pohvaljen: 68
Nivo reputacije: 17
Shommy je poznat svimaShommy je poznat svimaShommy je poznat svimaShommy je poznat svimaShommy je poznat svimaShommy je poznat svima

Da to je mail koji smo svi dobili i ja aludiram na stavku 3 - ono sto ja (nepopravljivi optimista, priznajem) vidim ovde je da ce nikotin biti legalan u bocicama do 10ml (Nic Shots kakve imamo i danas).

A kad odes na sajt Inhalike (poslednja blog vest od pre mesec dana) naci ces jos podataka gde je izmedju ostalog navedeno da max doza nikotina moze biti 20mg.

To bi onda znacilo da cemo ubuduce moci da kupimo (tamo gde bude postojala fizicka prodavnica) Nic Shots od 20mg ... sto je mrsavo, al' daj sta das.

PG/VG niko ni ne pominje. Znaci ostaje problem kako nabaviti arome.

Naravno, sve su ovo spekulacije - zakon tek treba da bude donesen.

Sent from my M2101K6G using Tapatalk
Shommy nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Staro 14-09-2023, 14:07   #9
sla_vap
Aktivan član

sla_vap's avatar

Registrovan: Oct 2016
Pohvala: 6
Pohvaljen: 29
Nivo reputacije: 33
sla_vap je na dobrom putusla_vap je na dobrom putusla_vap je na dobrom putusla_vap je na dobrom putu

Izgleda da neće biti problem šta možeš a šta ne da kupiš. Najveći problem će biti gde ćeš moći da kupiš. Ako novi zakon predviđa globu od 5.000.000 dinara za registrovanje delatnosti, carinske dažbine i valjda, kako sam čuo (a samo sam letimično progledao predlog izmene zakona o duvanu) još 25.000 dinara za svaku prodavnicu, pitanje je da li oni veći proizvođači i distributeri uopšte imaju toliko novca i interesa za nastavak delatnosti. O malim trgovcima da i ne govorim. Ako se još uzme u obzir i zabrana on-line kupovine, to praktično znači kompletna obustava prodaje i kupovine ovih proizvoda u Srbiji. Ako je namera ovog zakona da potpuno uguši vape u Srbiji, mogla je da to reši zakonom sa samo jednim članom. Ne razumem interes države u svemu ovome, osim ako se u sve ovo nije umešao duvanski lobi. Izgubiti poreske obveznike, stvaranje novih sovijalnih slučajeva i guranje vaper-a nazad u duvan, je suludo. Ali to je Srbija. Možda je zato dobar predlog slati mail-om primedbe. Ne verujem da će to njih dotaći, kao što ih zabole uvo i za mnogo veće stvari u ovoj zemlji ali je bar bolje nego ćutatii gunđati.
sla_vap nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Zahvalili :
Staro 14-09-2023, 14:17   #10
Milanez
Veteran

Milanez ima reputacijuMilanez ima reputacijuMilanez ima reputacijuMilanez ima reputacijuMilanez ima reputacijuMilanez ima reputacijuMilanez ima reputacijuMilanez ima reputacijuMilanez ima reputacijuMilanez ima reputacijuMilanez ima reputaciju

MNOOOGOOO nam uzimaju , i nama i trgovcima
bar meni da ,ne znam za ostale ali sigurno nisam jedini
Staro 14-09-2023, 14:43   #11
drako
Veteran

drako's avatar

Registrovan: Apr 2015
Pohvala: 948
Pohvaljen: 1,378
Nivo reputacije: 256
drako ima reputacijudrako ima reputacijudrako ima reputacijudrako ima reputacijudrako ima reputacijudrako ima reputacijudrako ima reputacijudrako ima reputacijudrako ima reputacijudrako ima reputacijudrako ima reputaciju

Ja sam detaljno procitao nacrt, i mogli su i krace da ga napisu "ne moz da duvate u ta sranja, jerbo slabo mozemo da vam zavucemo ruku u dzep".
Dakle, da bi se bavio prodajom tecnosti i uredjaja (arome se nigde ne spominju osim u kontekstu nargila) moras da se registrujes kao uvoznik srodnih duvanskih proizvoda (posto se kod nas nista ne proizvodi, osim ako... ��) i to zadovoljstvo kosta, cijena, prava sitnica, 5.000.000 din. E sad, to sto si uvezo mozes da prodajes, ali samo u klasicnoj prodavnici, za koju treba, ovde su bili milosrdni, izdvojiti samo 25.000 din, pa tako po svakoj prodavnici, jer, cik pogodite, prodaja na daljinu je zabranjena, a islo se dotle da se zabranjuje i usmena ponuda ("druze, doqrcio mi ovaj parlament, imam 250 ml, dam ti za 2000 din" i eto ga, u prekrsaju si).
I kad sve to poplacas, onda ti ostaje da prodajes tecnosti u bocicama od 10 ml, pri cemu nisam uspwo da provalim da li su dozvoljene samo duvanske tecnosti. Cenim da ce bocica kostati 1000-1200 din, ako se iko usudi da posluje.
Dakle, za ove koji drze prodavnice, eto, ostavili smo vam mogucnost da radite, ali tako da crknete od gladi.
Nisam siguran da je ovako rigidan zakon u upotrebi u bilo kojoj zemlji (ne znam za Saudi Arabiju, jes da nam se drustvo krece u tom smeru, al ja sam malko gadljiv).
drako nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Zahvalili :
Staro 14-09-2023, 14:52   #12
Milanez
Veteran

pokopa me drako
hteo sam da emitujem...(borbena za javnu rasparavu )
Staro 14-09-2023, 16:16   #13
BoT_SD
Veteran

Registrovan: Dec 2013
Godine: 52
Pohvala: 539
Pohvaljen: 1,374
Nivo reputacije: 276
BoT_SD ima reputacijuBoT_SD ima reputacijuBoT_SD ima reputacijuBoT_SD ima reputacijuBoT_SD ima reputacijuBoT_SD ima reputacijuBoT_SD ima reputacijuBoT_SD ima reputacijuBoT_SD ima reputacijuBoT_SD ima reputacijuBoT_SD ima reputaciju

Država nas polako usmerava na proizvode njene plantaže Jovanjica...
BoT_SD nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Zahvalili :
Staro 14-09-2023, 18:28   #14
Mad AG
Veteran

Mad AG's avatar

Registrovan: Jul 2018
Pohvala: 820
Pohvaljen: 962
Nivo reputacije: 191
Mad AG je za svaku pohvaluMad AG je za svaku pohvaluMad AG je za svaku pohvaluMad AG je za svaku pohvaluMad AG je za svaku pohvaluMad AG je za svaku pohvaluMad AG je za svaku pohvaluMad AG je za svaku pohvaluMad AG je za svaku pohvaluMad AG je za svaku pohvaluMad AG je za svaku pohvalu

Očigledno je da u timu koji je pisao predlog zakona nema ni jedan stručnjak ili bar neko ko poznaje materiju površno i zato bi bilo idealno da se vlasnici vape shopova uključe u raspravu i da im koliko-toliko pojasne neke osnovne pojmove,daju predloge i da probaju barem da ublaže zakon.Ovo je ubedljivo naj rigorozniji predlog koji su mogli da smisle.Ništa nas ne košta da im pošaljemo i mi po neki mail sa predlozima i skrenemo pažnju da je ovo zaista rigorozan zakon koji će izroditi sumnjivu ponudu na crnom tržištu koja nekoga ne upućenog može koštati i života.

AG Mad
Mad AG nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Zahvalili :
Staro 14-09-2023, 19:00   #15
Milanez
Veteran

sta ce ljudi koji su udaljeni malo vise od vejp shopova (ako prezivi ijedan) s obzirom da je u predlogu zakona zabranjena prodaja preko interneta
Odgovorite na temu

e-cigSerbia Forum > Opšte diskusije > Novosti

Pošalji link

Alati za teme
Način prikaza

Pravila pisanja
Vi ne možete pisati nove teme
Vi ne možete pisati replike
Vi ne možete prikačiti fajlove
Vi ne možete menjati vaše postove

BB kod je On
Smajliji su On
[IMG] kod je On
HTML kod je Off

Pređi na

Vremenska zona je GMT +1. Trenutno je 10:18 sati.