Home Register FAQ
 e-cigSerbia Forum
Vi imate novu PP! Kliknite ovde kako bi pročitali!
Ako ste ovde prvi put, obavezno pogledajte odgovore na često postavljana pitanja. Morate biti član foruma da bi mogli učestvovati u diskusijama.
Za registraciju kliknite ovde, unesite potrebne podatke i za par minuta bićete član foruma. Za pregledanje poruka, izaberite forum sa liste ispod.

Idi nazad   e-cigSerbia Forum > Tečnosti za elektronske cigarete > Opšte diskusije
Zaboravljena šifra? Registracija

Odgovorite na temu

Alati za teme Način prikaza
Staro 07-10-2021, 19:49   #1
mmladen
Veteran

Registrovan: Jan 2018
E-cig: sta do'vatim
Pohvala: 350
Pohvaljen: 1,669
Nivo reputacije: 254
mmladen ima reputacijummladen ima reputacijummladen ima reputacijummladen ima reputacijummladen ima reputacijummladen ima reputacijummladen ima reputacijummladen ima reputacijummladen ima reputacijummladen ima reputacijummladen ima reputaciju
Uobičajeno RTA vs RDTA

Ako neko ima logican odgovor....zasto nije onako kako je logicno

Wasp Nano mtl (koristim ga kao RDL jer za mtl nije)...Ni80 28x2+40
Aspire Prime X RDTA....Ni80 27x2+38

Mala razlika u otporu i u snazi na kojoj ih koristim....Prime koristim sa malo vise vazduha...

Opsta prica je da sto je grejac blize ustima (RDTA) to je bolja aroma...medjutim na wasp-u je aroma osetno bolja (daleko od toga da je na prime-u losa....oseca se lepo breskva iz seven sins arome, ali fale one "dlacice" na kori) sto nema neke narocite logike...cak su na oba tanka vrlo slicni dekovi, side airflow kod oba...
mmladen nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Staro 07-10-2021, 21:08   #2
Nexus
Moderator

Nexus's avatar

Registrovan: Feb 2016
Godine: 33
E-cig: Hyperion dna100c + Bskr 1
Pohvala: 2,998
Pohvaljen: 1,600
Nivo reputacije: 260
Nexus ima reputacijuNexus ima reputacijuNexus ima reputacijuNexus ima reputacijuNexus ima reputacijuNexus ima reputacijuNexus ima reputacijuNexus ima reputacijuNexus ima reputacijuNexus ima reputacijuNexus ima reputaciju
Uobičajeno Re: RTA vs RDTA

Zanimljiva tema za diskusiju.
Rekao bih da sam grejač igra vrlo bitnu ulogu, na primer taj isti grejač možda bolje radi sa Wasp Nano rdl atomizerom, dok recimo Prime X Rdta radi bolje sa nekim drugim. Treba eksperimentisati. Možda da staviš neki SS grejač, ili jednostavniju žicu, twisted SS ili plain wire, neki atomizeri bolje rade sa jednostavnim grejačima, neki sa većim, neki sa manjim... Možda će Prime da radi bolje ako staviš neki tri core fused clapton umesto dual core NI80... Tipa 28x3+36 ili tako nešto, ili čak quad core fused clapton da ne bude preveliki. Ja u glavnom za DL do 35-45W koristim takve kao ti, 28x2+38 ili 40, oko 0.27-0.3Ohm. Na driperima volim da koristim SS 316L 26ga pa napravim twisted, izadje oko 0.36-0.40 isto na oko 40W mi dobro rade a i dobri su za TC... Zavisi od atija, treba petljati...

Vaping_Nexus_Youtube_Reviews: https://www.youtube.com/@vapingnexus
Nexus nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Staro 07-10-2021, 21:12   #3
mmladen
Veteran

mmladen ima reputacijummladen ima reputacijummladen ima reputacijummladen ima reputacijummladen ima reputacijummladen ima reputacijummladen ima reputacijummladen ima reputacijummladen ima reputacijummladen ima reputacijummladen ima reputaciju

SS ne koristim...nesto mi je tu cudno...za mtl kantal a za DL Ni80 jer se brze ugreje...igracu se, ima vremena, nego mi bilo zanimljivo posto je sve manje vise slicno...a inace, za 8$ koliko je wasp nano mtl na hc dobija se perfektan rdl...sa doduse 2ml kapacitetom...ali sta ces
Staro 07-10-2021, 21:42   #4
Nexus
Moderator

Nexus's avatar

Registrovan: Feb 2016
Godine: 33
E-cig: Hyperion dna100c + Bskr 1
Pohvala: 2,998
Pohvaljen: 1,600
Nivo reputacije: 260
Nexus ima reputacijuNexus ima reputacijuNexus ima reputacijuNexus ima reputacijuNexus ima reputacijuNexus ima reputacijuNexus ima reputacijuNexus ima reputacijuNexus ima reputacijuNexus ima reputacijuNexus ima reputaciju

Da, za MTL kantal svakako. Ništa što nije kantal za mtl mi nikada nije bilo dobro kao kantal. Što se tiče DL-a, jedino nisam mnogo isprobavao Kanthal za DL. Svakako Ni80 je super, ali nekome smeta tako da nije baš za svakoga (recimo mislim da Betu smeta), ali kome ne smeta jeste definitivno najbolji. Za Dripere sa malom komorom definitivno najbolji Ni80 zbog bržeg hladjenja, barem tako mi se čini. Ili SS plain wire, što sam počeo ponovo u poslednje vreme da praktikujem, da malo istrošim ovu žicu .

SS je dobra žica zato što radi dobro u TC režimu, dovoljno jednostavna da mislim da mogu i Smok modovi da teraju TC sa njom, da ne pričam o DNA i Yihi elektronici.
Svakako, treba nabaviti kvalitetne grejače, jer kad kupujem nešto kompleksno obično su to žice koje Kinezi prave. Nikada nisam probao žicu tipa nemačkih proizvodjača kao što mi je kolega @DJ_ preporučio. Valja probati.

Da se vratim na temu, mislim da su RTA u poslednje vreme počeli da pariraju driperima po kvalitetu arome, tako da na kraju i ne mora da čudi da neki RTA može imati bolju aromu od RDA.

Vaping_Nexus_Youtube_Reviews: https://www.youtube.com/@vapingnexus
Nexus nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Zahvalili :
Staro 08-10-2021, 17:04   #5
mmladen
Veteran

Malo sam "pojacao" grejac...stavio sam Ni80 3x28+40 na 3mm (prethodni je bio 2,5mm) i malo podigao snagu na 42W i kolicinu vazduha i sad je bolje, dosta bolje...
Staro 17-10-2021, 09:41   #6
Guru
Veteran

Guru's avatar

Registrovan: Mar 2014
Pohvala: 2,205
Pohvaljen: 5,723
Nivo reputacije: 1029
Guru ima reputacijuGuru ima reputacijuGuru ima reputacijuGuru ima reputacijuGuru ima reputacijuGuru ima reputacijuGuru ima reputacijuGuru ima reputacijuGuru ima reputacijuGuru ima reputacijuGuru ima reputaciju

@Nexus

Ni80 je možda čak i bolji za MTL parenje, samo što je kantal izbačen pre njega...
Brže se zagreje, manje snage mu treba.
Imam dva Dvarw-a, jedan običan kantal, drugi Ni80, 0.32 oba.

Isti setup na oba, oko 2.55, 7 namotaja, sa kantalom moram skoro 14W, na Ni80 sa 11.8W da bih dobio isti cug...

Nekome možda ne znači, ali ja volim da odmah podgreje
Guru nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Zahvalili :
Staro 17-10-2021, 09:43   #7
mmladen
Veteran

Ja sam za mtl navikao na duplo "povlacenje pa to traje oko 5 sekundi....od ni80 moze neki mtl clapton ili fused ali stavim na manju snagu...sa obicnom ni80 bi bilo pretoplo za toliko dugo povlacenje
Staro 17-10-2021, 11:15   #8
Dj_
Moderator

Dj_'s avatar

Registrovan: Mar 2018
Godine: 46
E-cig: chinese middle class
Pohvala: 2,310
Pohvaljen: 1,929
Nivo reputacije: 432
Dj_ ima reputacijuDj_ ima reputacijuDj_ ima reputacijuDj_ ima reputacijuDj_ ima reputacijuDj_ ima reputacijuDj_ ima reputacijuDj_ ima reputacijuDj_ ima reputacijuDj_ ima reputacijuDj_ ima reputaciju

Svako nek' koristi ono što mu najviše odgovara

Inače kontam da je nichrome bio oduvek u fabričkim grejačima(NR-R-NR…), samo za DIY je postao kanthal neki standard u početku, bio lakše dostupan. A većina je mislio da je to isto (nešto malo niži otpor je bilo zanemarljivo u to vreme).

Citat:
Nichrome behaves very much like Kanthal, but has lower resistance and heats faster. It is easy to coil and holds its shape well when wicking. Nichrome has a lower melting temperature than Kanthal...
Istorijski gledano Nichrome je prvo postojalo

Sad već postoji baš mnogo vrsta Kanthal i Nichrome, svako može naći idealan za svoj stil, i da ne zaboravimo napredne modove; Preheat funkciju, itd.
_____ ______
Za Nichrome žicu drugi nazivi su: Nikrothal, NiCr, NiCr 80/20, Ni80 (Nickel 80% Crome 20%)...
Ni200 je totalno druga stvar, Ni200 je žica isključivo za TC(kontrola temperature), mekana je, ima veoma nizak otpor, strogo je zabranjeno raditi dry burn!

Morao sam ponoviti zbog početnika, ili ako neko slučajno ne zna U zadnjih godina su skratili na Ni80 pa to može biti zbunjujuće, neko da ne pomeša slučajno sa Ni200.
________
Kantal (Kanthal) je FeCrAl (iron-chromium-aluminium)

PS: ja lično za VW (Power klasičan režim) koristim NiCr u 90%

◔‿◔
Dj_ nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Zahvalili :
Staro 17-10-2021, 13:15   #9
nesha.co
Senior

nesha.co's avatar

Registrovan: Nov 2013
Godine: 48
E-cig: YiHi-Pioneer,Bers1,Bishop
Pohvala: 286
Pohvaljen: 452
Nivo reputacije: 104
nesha.co ima čime da se ponosinesha.co ima čime da se ponosinesha.co ima čime da se ponosinesha.co ima čime da se ponosinesha.co ima čime da se ponosinesha.co ima čime da se ponosinesha.co ima čime da se ponosinesha.co ima čime da se ponosinesha.co ima čime da se ponosinesha.co ima čime da se ponosinesha.co ima čime da se ponosi

@Guru
Слажем се са тобом. Користим искључиво МТЛ и обе жице тј. кантал и Ni80. У неким атомизерима где волим лабавије повлачење онда Ni80 и ту је до 3сек, а на теснијим обавезно кантал 3 до 5 секунди повлачење.

Show Must Go On!
nesha.co nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Odgovorite na temu

e-cigSerbia Forum > Tečnosti za elektronske cigarete > Opšte diskusije

Pošalji link

Alati za teme
Način prikaza

Pravila pisanja
Vi ne možete pisati nove teme
Vi ne možete pisati replike
Vi ne možete prikačiti fajlove
Vi ne možete menjati vaše postove

BB kod je On
Smajliji su On
[IMG] kod je On
HTML kod je Off

Pređi na

Vremenska zona je GMT +1. Trenutno je 11:13 sati.