Home Register FAQ
 e-cigSerbia Forum
Vi imate novu PP! Kliknite ovde kako bi pročitali!
Ako ste ovde prvi put, obavezno pogledajte odgovore na često postavljana pitanja. Morate biti član foruma da bi mogli učestvovati u diskusijama.
Za registraciju kliknite ovde, unesite potrebne podatke i za par minuta bićete član foruma. Za pregledanje poruka, izaberite forum sa liste ispod.

Idi nazad   e-cigSerbia Forum > Tečnosti za elektronske cigarete > Uradi sam > Ostalo
Zaboravljena šifra? Registracija

Odgovorite na temu

Alati za teme Način prikaza
Staro 14-01-2022, 00:01   #1
Rokaj
Iskusan član

Registrovan: Mar 2021
Pohvala: 83
Pohvaljen: 59
Nivo reputacije: 27
Rokaj je poznat svimaRokaj je poznat svimaRokaj je poznat svimaRokaj je poznat svimaRokaj je poznat svimaRokaj je poznat svimaRokaj je poznat svima
Uobičajeno Pomoć oko skladištenja i još neka pitanja.

Pozdrav dragi vejperi! Pre svega želim svima srećne Novogodišnje i svim Hrišćanima Božićne praznike!

Naime pošto sam uspeo i brata i oca da "prebacim" na vejp, potrošnja tečnosti se drastično povećala, potreba za različitim aromama takođe a o ukusima se nikako ne damo složiti je l..
Tako sam rešio polako ući u svet DIY tečnosti. Dosta sam čitao po našem dragom nam forumu i dobro se informisao o svemu. Međutua! Par pitanja mi je ostalo nedorečeno ili delimično dorečeno pa molim drage DIY kolege i ljude iz vape sveta da mi priteknu u pomoć. Dragi moji vaperski jataci evo par pitanja pa ko može da mi umiri demone bio bih mu veoma zahvalan. U napred se izvinjavam na nekim možda laičkim pitanjima ili pak ponovljenim! Zaista sam se trudio da gomilu istražim ali u neke stvari moram biti apsolutno siguran, ipak je zdravlje na prvom mestu!

Pa da počnemo

Ako kupim gomilu nikotina / nikotinske baze hoću li morati da je držim u frižideru ili je neka hladnija soba okej? Troica nas je, Niška Industrija sama preko naših leđa i pluća zaradila gomile...znači pričamo o relatiivno ozbiljnim količinama.

Koliko dugo može da stoji nikotinska baza? Da li uopšte može da se pokvari ili obajati? Ima li potrebe da, kako je trošim, presipam ostatak neiskorišćene baze u neke manje boce?

Koliko dugo tečnost može da stoji posle stepping&curing procesa? Pošto otac voli duvanske arome a menja ih često (čovek već ima 5 atomizera..) plašim se da će se desiti neki scenario tipa da će mu neka od tečnosti stajati po mesec-dva posle stepping procesa. Svestan sam da ne treba da stoji predugo i da ne treba praviti sad ne znam koliko velike ture ali ipak da pitam.

Isto pitanje za načete arome? Naručili smo juče desetak različitih i siguran sam da će bar 5 njih biti instant otvoreno i smućkano. Da li postoji neki vremenski okvir ili pak neko generalno mišljenje hidrometeoroloških stručnjaka koliko bi vremena bilo prihvatljivo da koncentrovane arome stoje?

Čitao sam na par mesta da toplota može da potpomogne stepping&curing proces, takođe da su mišljenja o tome jako podeljena. Nikako da se odlučim za način na koji bih se odlučio pa ako neko može da doda još koju reč na ovu temu?

I za kraj jedno onako "generalno" pitanje. Negde pročitah kod engleza (a nisam naj naj sa engleskim, još učim je l, nikad nije kasno!) da voćkice umeju da "nagrizu" neke vrste tankova, da li je to istina i kako šta oko toga?

Hvala u napred svim dragim i dobrim ljudima na odgovorima a ja ću se potruditi da hrabro krenem u ovaj fantastičan, nesebično zanimljiv i neverovatno uzbudljiv put, iskren da budem ne pamtim kad sam bio ovoliko uzbuđen za nešto!
Srdačan pozdrav svima!
Rokaj nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Zahvalili :
Staro 14-01-2022, 00:34   #2
Dj_
Moderator

Dj_'s avatar

Registrovan: Mar 2018
Godine: 47
E-cig: chinese middle class
Pohvala: 2,332
Pohvaljen: 1,954
Nivo reputacije: 437
Dj_ ima reputacijuDj_ ima reputacijuDj_ ima reputacijuDj_ ima reputacijuDj_ ima reputacijuDj_ ima reputacijuDj_ ima reputacijuDj_ ima reputacijuDj_ ima reputacijuDj_ ima reputacijuDj_ ima reputaciju
Uobičajeno Re: Pomoć oko skladištenja i još neka pitanja.

Zdravo
Pošto nemam trenutno vremena, odgovoriću samo na zadnje pitanje
[ostatak sutra, prekosutra, ili kolege...]

Samo plastični tank i gumice (O ring) mogu stradati od nekih aroma, zato je bolje stakleni tank i kvalitetne gumice, atomizer od nerđajućeg čelika.
Sledeće arome mogu da grizu:
Grapefruit, limun, cimet, kola…

Ništa oko toga, jako retko se dešava.
Ako imaš PC (polycarbonate) tank, može vremenom ispucati, zameniš tank i gotovo.

Ako imaš PEI/Ultem, ili PSU (polysulfone), šanse su stvarno minimalne.
[Ove su kvalitetnije/bolje plastike]

Znači koristi stakleni (kvarc, Pyrex) tank ili metalni, i možeš zaboraviti na sve ovo.
◔‿◔
Dj_ nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Zahvalili :
Staro 14-01-2022, 01:15   #3
Mad AG
Veteran

Mad AG's avatar

Registrovan: Jul 2018
Pohvala: 820
Pohvaljen: 963
Nivo reputacije: 193
Mad AG je za svaku pohvaluMad AG je za svaku pohvaluMad AG je za svaku pohvaluMad AG je za svaku pohvaluMad AG je za svaku pohvaluMad AG je za svaku pohvaluMad AG je za svaku pohvaluMad AG je za svaku pohvaluMad AG je za svaku pohvaluMad AG je za svaku pohvaluMad AG je za svaku pohvalu

Ja ću pokušati da dam odgovor na par tvojih nedoumica, onako kako ja radim sa svojim sirovinama.
Kao prvo,nema potrebe da gomilaš nikotinske baze, preračunaš se koliko će ti trebati i napraviš dovoljno tečnosti. Kada smatraš da je potrebno dopraviti tečnost, onda poručuješ novu turu.
Takođe, nikotin možeš, ali i ne moraš držati u frižider, dovoljno je neko mesto u polici gde je hladnije i van domašaja svetlosti, pogotovu sunčevih zraka.
Neophodno je držati u frižideru jedino ako imaš baš velike zalihe koje ne možeš potrošiti par godina i kada se nikotin skladišti po propisima, onda se može koristiti i nakon isteka zvaničnog roka trajanja. Što se tiče aroma isto tako ih skladišti kao i druge sirovine.
Ukoliko se čuvaju propisno arome se mogu koristiti i par godina nakon isteka roka, ali će vremenom gubiti na jačini. Tečnosti koje spremiš za parenje, e tu se ne sikiraj jer pojedine postaju idealne za parenje tek nakon 6 meseci sazrevanja, a neke se mogu koristiti odmah nakon jednog dana sazrevanja, tako da i njih ako skladištiš po propisu, onda i one mogu da stoje godinama.
Ne preporučujem ubrzani proces sazrevanja tečnosti uz korišćenje izvora toplote, samo se smućka, povremeno protrese i ostaviti na mračnom i hladnjikavom mestu da sazrevaju. Vreme će učiniti svoje, ne treba siliti proces sazrevanja.
Mad AG nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Zahvalili :
Staro 14-01-2022, 09:56   #4
Rokaj
Iskusan član

Rokaj je poznat svimaRokaj je poznat svimaRokaj je poznat svimaRokaj je poznat svimaRokaj je poznat svimaRokaj je poznat svimaRokaj je poznat svima

@Mad AG
Hvala ti najlepše na odgovoru druže! friends
Dobro, jasno možda sam malo preterao sa svojom izjavom da skladištim ne znam koliko sirovina. Radi se o količinama tipa litar-dva PG/VG i oko pola litra NiCa..
Hvala, iskreno dosta si mi pomogao! Drugačije je kad neko "naš" u relativno realnom vremenu kaže. Poslušaću te i naručivaću u "normalnim" količinama i skladištiti recimo u ostavi, prostorija gde nema grejanja, gde se i hrana čuva. I bez ubrzanih procesa, važi!

Citat:
Originalna poruka od Dj_ Vidi poruku
Zdravo
Pošto nemam trenutno vremena, odgovoriću samo na zadnje pitanje
[ostatak sutra, prekosutra, ili kolege...]

Samo plastični tank i gumice (O ring) mogu stradati od nekih aroma, zato je bolje stakleni tank i kvalitetne gumice, atomizer od nerđajućeg čelika.
Sledeće arome mogu da grizu:
Grapefruit, limun, cimet, kola…

Ništa oko toga, jako retko se dešava.
Ako imaš PC (polycarbonate) tank, može vremenom ispucati, zameniš tank i gotovo.

Ako imaš PEI/Ultem, ili PSU (polysulfone), šanse su stvarno minimalne.
[Ove su kvalitetnije/bolje plastike]

Znači koristi stakleni (kvarc, Pyrex) tank ili metalni, i možeš zaboraviti na sve ovo.
◔‿◔
Pre svega da se i tebi zahvalim prijatelju i kolega!
Okej, jasno, zapisao sam grejp, limun, cimet, kola...sa googlea sam zapisao još par aroma koje ljudi odgovorno tvrde da "jedu" tank i gumice. Zapisah i materijale, vremenom ću i to naučiti, sad nemam mnogo izbora sa attyima ali kasnije, kad se kolekcija poveća ću više obraćati pažnju šta kupujem. Živ bio!
Staro 14-01-2022, 10:08   #5
Gaga Kanasta
Veteran

Registrovan: Aug 2017
E-cig: Imam
Pohvala: 1,401
Pohvaljen: 781
Nivo reputacije: 166
Gaga Kanasta je za svaku pohvaluGaga Kanasta je za svaku pohvaluGaga Kanasta je za svaku pohvaluGaga Kanasta je za svaku pohvaluGaga Kanasta je za svaku pohvaluGaga Kanasta je za svaku pohvaluGaga Kanasta je za svaku pohvaluGaga Kanasta je za svaku pohvaluGaga Kanasta je za svaku pohvaluGaga Kanasta je za svaku pohvaluGaga Kanasta je za svaku pohvalu

Nemaš šta da posebno čuvaš osim nikotina.Samo na tamnije mjesto dalje od nekog izvora toplote.Ja bih ti preporucio da nikotin podijelis u neke manje bocice(po 50ml ako vec nije tako zapakovano),dobro zatvoris i u frizider.
Gaga Kanasta nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Zahvalili :
Staro 14-01-2022, 10:12   #6
Rokaj
Iskusan član

Aha, pa tako sam i ja planirao druže, poručio sam ove boce baš iz tog razloga!

Po 100ml u staklu..mislim da je to okej. Od 50ml nisu imali bočice sa sajta sa kog sam naručivao..sve imaju, ali SVE, samo nemaju bočice svih dimenzija i onu debelu iglu..haos, ali dobro, snaći ćemo se!
Staro 14-01-2022, 10:37   #7
Gaga Kanasta
Veteran

Registrovan: Aug 2017
E-cig: Imam
Pohvala: 1,401
Pohvaljen: 781
Nivo reputacije: 166
Gaga Kanasta je za svaku pohvaluGaga Kanasta je za svaku pohvaluGaga Kanasta je za svaku pohvaluGaga Kanasta je za svaku pohvaluGaga Kanasta je za svaku pohvaluGaga Kanasta je za svaku pohvaluGaga Kanasta je za svaku pohvaluGaga Kanasta je za svaku pohvaluGaga Kanasta je za svaku pohvaluGaga Kanasta je za svaku pohvaluGaga Kanasta je za svaku pohvalu

Imaš iglu u bilo kojoj apoteci pa trazi najsiru I uzmi koju za arome ako ih doziras spricem da ne guras iglu u jednu pa u drugu aromu,a za pg i vg ti ne treba igla(tako makar ja radim)...
Ma lagano je sve ovo,samo dok pocnes da muckas...
Gaga Kanasta nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Zahvalili :
Staro 14-01-2022, 10:42   #8
Rokaj
Iskusan član

Juče sam bio u apoteci, uzeo 20 špriceva različitih veličina, poglede koje sam dobio od mušterija i radnica su bili krajnje....zanimljivi
Samo me brine igla za VG, hoću istu onu kao što Bet ima, ne znam gde da je nadjem niti kako da je tražim.
Što se tiče igli naravno, svestan sam da je poželjno da sve bude sterilno i da igle koristim jednom za arome, tako sam i planirao, iskreno nisu ni skupe! Najveća koju sam našao je ona roze ako znaš, koplje jbt! Plašim se igli
Staro 14-01-2022, 11:11   #9
Milanez
Veteran

Registrovan: Aug 2016
Godine: 46
E-cig: zelos x/hastur mini
Pohvala: 3,413
Pohvaljen: 1,709
Nivo reputacije: 386
Milanez ima reputacijuMilanez ima reputacijuMilanez ima reputacijuMilanez ima reputacijuMilanez ima reputacijuMilanez ima reputacijuMilanez ima reputacijuMilanez ima reputacijuMilanez ima reputacijuMilanez ima reputacijuMilanez ima reputaciju

razmisli o koriscenju menzure
Milanez nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Zahvalili :
Staro 14-01-2022, 12:18   #10
Rokaj
Iskusan član

@Milanez
Hvala na predlogu prijatelju, ali nije mi baš naj jasnije za šta bih koristio menzuru tačno?
Pretpostavljam na misliš na ovo?
[IMG]@Milanez Hvala na predlogu prijatelju, ali nije mi baš naj jasnije za šta bih koristio menzuru tačno?
Staro 14-01-2022, 12:19   #11
nesha.co
Senior

nesha.co's avatar

Registrovan: Nov 2013
Godine: 49
E-cig: YiHi-Pioneer,Bers1,Bishop
Pohvala: 286
Pohvaljen: 452
Nivo reputacije: 105
nesha.co ima čime da se ponosinesha.co ima čime da se ponosinesha.co ima čime da se ponosinesha.co ima čime da se ponosinesha.co ima čime da se ponosinesha.co ima čime da se ponosinesha.co ima čime da se ponosinesha.co ima čime da se ponosinesha.co ima čime da se ponosinesha.co ima čime da se ponosinesha.co ima čime da se ponosi

Боље да си купио дигиталну вагицу на две децимале која кошта 500-600 рсд. Пар шприцева за пг и вг, а ароме директно сипаш, пошто 95% имају капаљку. Много чистије и прецизније.

Show Must Go On!
nesha.co nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Zahvalili :
Staro 14-01-2022, 12:23   #12
Rokaj
Iskusan član

@nesha.co
Imam digitalnu vagicu na dve decimale ali nisam siguran koliko je kineska vagica za 500 din preciznija od šprica. Takođe ne znam u čemu bih merio grame arome?
Staro 14-01-2022, 12:34   #13
Milanez
Veteran

Registrovan: Aug 2016
Godine: 46
E-cig: zelos x/hastur mini
Pohvala: 3,413
Pohvaljen: 1,709
Nivo reputacije: 386
Milanez ima reputacijuMilanez ima reputacijuMilanez ima reputacijuMilanez ima reputacijuMilanez ima reputacijuMilanez ima reputacijuMilanez ima reputacijuMilanez ima reputacijuMilanez ima reputacijuMilanez ima reputacijuMilanez ima reputaciju

Citat:
Originalna poruka od Rokaj Vidi poruku
@Milanez
Hvala na predlogu prijatelju, ali nije mi baš naj jasnije za šta bih koristio menzuru tačno?
Pretpostavljam na misliš na ovo?
[IMG]@Milanez Hvala na predlogu prijatelju, ali nije mi baš naj jasnije za šta bih koristio menzuru tačno?
nisi ispravno okacio sliku . menzura ,to je duguljasta posuda na kojoj imaju iscrtani podeoci koji ti kazuju koliko mililitara ,mogu se kupiti u raznim velicinama. ja ih koristim .a zasto? pa kad treba npr da sipas 185 ml VG-a to je muka ziva sa spricem ,a ovako samo izmeris u menzuri presipanjem
Milanez nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Zahvalili :
Staro 14-01-2022, 13:15   #14
Rokaj
Iskusan član

Ne dozvoljava mi forum da postavim sliku još uvek jer nemam dovoljno postova. Nego nisam izbrisao [IMG] i nešto se poruka izbagovala Boga pitaj šta sam ja tu radio..
Elem važno da se mi razumemo, na to sam i ja mislio, tačnije google. Hvala na predlogu, kupiću to sigurno!

Moderator poruka
Pročitaj ↓
http://www.e-cigserbia.com/showthread.php?p=490953

Vape 'till grave! 💭💭💭
Zahvalili :
Staro 14-01-2022, 14:30   #15
nesha.co
Senior

nesha.co's avatar

Registrovan: Nov 2013
Godine: 49
E-cig: YiHi-Pioneer,Bers1,Bishop
Pohvala: 286
Pohvaljen: 452
Nivo reputacije: 105
nesha.co ima čime da se ponosinesha.co ima čime da se ponosinesha.co ima čime da se ponosinesha.co ima čime da se ponosinesha.co ima čime da se ponosinesha.co ima čime da se ponosinesha.co ima čime da se ponosinesha.co ima čime da se ponosinesha.co ima čime da se ponosinesha.co ima čime da se ponosinesha.co ima čime da se ponosi

Већина калкулатора за мешање течности ти приказују колико у : мл, капима и грамима. По мени, са вагицом је најпрецизније. Када сипаш вг у мензуру , добар део остане на зиду исте. Ово ти пишем из личног искуства, а ти наравно, како ти је лакше.

Show Must Go On!
nesha.co nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Zahvalili :
Odgovorite na temu

e-cigSerbia Forum > Tečnosti za elektronske cigarete > Uradi sam > Ostalo

Pošalji link

Alati za teme
Način prikaza

Pravila pisanja
Vi ne možete pisati nove teme
Vi ne možete pisati replike
Vi ne možete prikačiti fajlove
Vi ne možete menjati vaše postove

BB kod je On
Smajliji su On
[IMG] kod je On
HTML kod je Off

Pređi na

Vremenska zona je GMT +1. Trenutno je 06:21 sati.