![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
![]() |
|
Alati za teme | Način prikaza |
![]() |
#1 |
Iskusan član
![]() Registrovan: Mar 2021
Pohvala: 83
Pohvaljen: 59
Nivo reputacije: 27 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Pozdrav dragi vejperi! Pre svega želim svima srećne Novogodišnje i svim Hrišćanima Božićne praznike!
Naime pošto sam uspeo i brata i oca da "prebacim" na vejp, potrošnja tečnosti se drastično povećala, potreba za različitim aromama takođe a o ukusima se nikako ne damo složiti je l.. ![]() Tako sam rešio polako ući u svet DIY tečnosti. ![]() ![]() Pa da počnemo ![]() ![]() ![]() Ako kupim gomilu nikotina / nikotinske baze hoću li morati da je držim u frižideru ili je neka hladnija soba okej? Troica nas je, Niška Industrija sama preko naših leđa i pluća zaradila gomile...znači pričamo o relatiivno ozbiljnim količinama. Koliko dugo može da stoji nikotinska baza? Da li uopšte može da se pokvari ili obajati? Ima li potrebe da, kako je trošim, presipam ostatak neiskorišćene baze u neke manje boce? Koliko dugo tečnost može da stoji posle stepping&curing procesa? Pošto otac voli duvanske arome a menja ih često (čovek već ima 5 atomizera..) plašim se da će se desiti neki scenario tipa da će mu neka od tečnosti stajati po mesec-dva posle stepping procesa. Svestan sam da ne treba da stoji predugo i da ne treba praviti sad ne znam koliko velike ture ali ipak da pitam. Isto pitanje za načete arome? Naručili smo juče desetak različitih i siguran sam da će bar 5 njih biti instant otvoreno i smućkano. Da li postoji neki vremenski okvir ili pak neko generalno mišljenje hidrometeoroloških stručnjaka koliko bi vremena bilo prihvatljivo da koncentrovane arome stoje? Čitao sam na par mesta da toplota može da potpomogne stepping&curing proces, takođe da su mišljenja o tome jako podeljena. ![]() I za kraj jedno onako "generalno" pitanje. Negde pročitah kod engleza (a nisam naj naj sa engleskim, još učim je l, nikad nije kasno!) da voćkice umeju da "nagrizu" neke vrste tankova, da li je to istina i kako šta oko toga? ![]() Hvala u napred svim dragim i dobrim ljudima na odgovorima a ja ću se potruditi da hrabro krenem u ovaj fantastičan, nesebično zanimljiv i neverovatno uzbudljiv put, iskren da budem ne pamtim kad sam bio ovoliko uzbuđen za nešto! Srdačan pozdrav svima! ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
![]() Registrovan: Mar 2018
Godine: 47
Pohvala: 2,332
Pohvaljen: 1,954
Nivo reputacije: 437 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Zdravo
![]() Pošto nemam trenutno vremena, odgovoriću samo na zadnje pitanje ![]() [ostatak sutra, prekosutra, ili kolege...] Samo plastični tank i gumice (O ring) mogu stradati od nekih aroma, zato je bolje stakleni tank i kvalitetne gumice, atomizer od nerđajućeg čelika. Sledeće arome mogu da grizu: Grapefruit, limun, cimet, kola… Ništa oko toga, jako retko se dešava. Ako imaš PC (polycarbonate) tank, može vremenom ispucati, zameniš tank i gotovo. Ako imaš PEI/Ultem, ili PSU (polysulfone), šanse su stvarno minimalne. [Ove su kvalitetnije/bolje plastike] Znači koristi stakleni (kvarc, Pyrex) tank ili metalni, i možeš zaboraviti na sve ovo. ◔‿◔ ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
Zahvalili : |
![]() |
#3 |
Veteran
![]() Registrovan: Jul 2018
Pohvala: 820
Pohvaljen: 963
Nivo reputacije: 193 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Ja ću pokušati da dam odgovor na par tvojih nedoumica, onako kako ja radim sa svojim sirovinama.
Kao prvo,nema potrebe da gomilaš nikotinske baze, preračunaš se koliko će ti trebati i napraviš dovoljno tečnosti. Kada smatraš da je potrebno dopraviti tečnost, onda poručuješ novu turu. Takođe, nikotin možeš, ali i ne moraš držati u frižider, dovoljno je neko mesto u polici gde je hladnije i van domašaja svetlosti, pogotovu sunčevih zraka. Neophodno je držati u frižideru jedino ako imaš baš velike zalihe koje ne možeš potrošiti par godina i kada se nikotin skladišti po propisima, onda se može koristiti i nakon isteka zvaničnog roka trajanja. Što se tiče aroma isto tako ih skladišti kao i druge sirovine. Ukoliko se čuvaju propisno arome se mogu koristiti i par godina nakon isteka roka, ali će vremenom gubiti na jačini. Tečnosti koje spremiš za parenje, e tu se ne sikiraj jer pojedine postaju idealne za parenje tek nakon 6 meseci sazrevanja, a neke se mogu koristiti odmah nakon jednog dana sazrevanja, tako da i njih ako skladištiš po propisu, onda i one mogu da stoje godinama. Ne preporučujem ubrzani proces sazrevanja tečnosti uz korišćenje izvora toplote, samo se smućka, povremeno protrese i ostaviti na mračnom i hladnjikavom mestu da sazrevaju. Vreme će učiniti svoje, ne treba siliti proces sazrevanja. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 | |
Iskusan član
![]()
@Mad AG
Hvala ti najlepše na odgovoru druže! friends Dobro, jasno možda sam malo preterao sa svojom izjavom da skladištim ne znam koliko sirovina. Radi se o količinama tipa litar-dva PG/VG i oko pola litra NiCa.. Hvala, iskreno dosta si mi pomogao! Drugačije je kad neko "naš" u relativno realnom vremenu kaže. Poslušaću te i naručivaću u "normalnim" količinama i skladištiti recimo u ostavi, prostorija gde nema grejanja, gde se i hrana čuva. I bez ubrzanih procesa, važi! ![]() Citat:
![]() Okej, jasno, zapisao sam grejp, limun, cimet, kola...sa googlea sam zapisao još par aroma koje ljudi odgovorno tvrde da "jedu" tank i gumice. Zapisah i materijale, vremenom ću i to naučiti, sad nemam mnogo izbora sa attyima ali kasnije, kad se kolekcija poveća ću više obraćati pažnju šta kupujem. Živ bio! ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Veteran
![]() Registrovan: Aug 2017
Pohvala: 1,401
Pohvaljen: 781
Nivo reputacije: 166 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Nemaš šta da posebno čuvaš osim nikotina.Samo na tamnije mjesto dalje od nekog izvora toplote.Ja bih ti preporucio da nikotin podijelis u neke manje bocice(po 50ml ako vec nije tako zapakovano),dobro zatvoris i u frizider.
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Iskusan član
![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Veteran
![]() Registrovan: Aug 2017
Pohvala: 1,401
Pohvaljen: 781
Nivo reputacije: 166 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Imaš iglu u bilo kojoj apoteci pa trazi najsiru
![]() Ma lagano je sve ovo,samo dok pocnes da muckas... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Iskusan član
![]()
Juče sam bio u apoteci, uzeo 20 špriceva različitih veličina, poglede koje sam dobio od mušterija i radnica su bili krajnje....zanimljivi
![]() Samo me brine igla za VG, hoću istu onu kao što Bet ima, ne znam gde da je nadjem niti kako da je tražim. Što se tiče igli naravno, svestan sam da je poželjno da sve bude sterilno i da igle koristim jednom za arome, tako sam i planirao, iskreno nisu ni skupe! Najveća koju sam našao je ona roze ako znaš, koplje jbt! Plašim se igli ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Iskusan član
![]()
@Milanez
Hvala na predlogu prijatelju, ali nije mi baš naj jasnije za šta bih koristio menzuru tačno? Pretpostavljam na misliš na ovo? [IMG]@Milanez Hvala na predlogu prijatelju, ali nije mi baš naj jasnije za šta bih koristio menzuru tačno? ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Senior
![]() Registrovan: Nov 2013
Godine: 49
Pohvala: 286
Pohvaljen: 452
Nivo reputacije: 105 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Боље да си купио дигиталну вагицу на две децимале која кошта 500-600 рсд. Пар шприцева за пг и вг, а ароме директно сипаш, пошто 95% имају капаљку. Много чистије и прецизније.
|
Show Must Go On!
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Iskusan član
![]()
@nesha.co
Imam digitalnu vagicu na dve decimale ali nisam siguran koliko je kineska vagica za 500 din preciznija od šprica. Takođe ne znam u čemu bih merio grame arome? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Veteran
![]() Registrovan: Aug 2016
Godine: 46
Pohvala: 3,413
Pohvaljen: 1,709
Nivo reputacije: 386 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
nisi ispravno okacio sliku . menzura ,to je duguljasta posuda na kojoj imaju iscrtani podeoci koji ti kazuju koliko mililitara ,mogu se kupiti u raznim velicinama. ja ih koristim .a zasto? pa kad treba npr da sipas 185 ml VG-a to je muka ziva sa spricem ,a ovako samo izmeris u menzuri presipanjem
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 | ||||
Iskusan član
![]()
Ne dozvoljava mi forum da postavim sliku još uvek jer nemam dovoljno postova. Nego nisam izbrisao [IMG] i nešto se poruka izbagovala Boga pitaj šta sam ja tu radio..
![]() Elem važno da se mi razumemo, na to sam i ja mislio, tačnije google. Hvala na predlogu, kupiću to sigurno! ![]()
|
||||
Vape 'till grave! 💭💭💭
|
|||||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Senior
![]() Registrovan: Nov 2013
Godine: 49
Pohvala: 286
Pohvaljen: 452
Nivo reputacije: 105 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Већина калкулатора за мешање течности ти приказују колико у : мл, капима и грамима. По мени, са вагицом је најпрецизније. Када сипаш вг у мензуру , добар део остане на зиду исте. Ово ти пишем из личног искуства, а ти наравно, како ти је лакше.
|
Show Must Go On!
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Pošalji link |
Alati za teme | |
Način prikaza | |
|