![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
![]() |
|
Alati za teme | Način prikaza |
![]() |
#61 |
Iskusan član
![]() Registrovan: May 2017
Pohvala: 1
Pohvaljen: 73
Nivo reputacije: 43 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Ljudi, morate da razumete I da sagledate malo objektivnije specificnost teme I moju gresku pri postavljanju iste. Ja sam se cesao I pet puta pisao odgovor za C-hell, jer mi se svaki put cinilo da nesto propustam, ne vidim. Nemojte biti ostrasceni I licno shvatati svaki komentar. NET arome pravi mozda jedan do dva odsto vape zajednice u svetu (podatak sa stranog foruma). Ljudi koji to rade I koji se time bave, ruku na srce, u svakom drugom postu navedu da ni na koji nacin ne ohrabljuju druege ljude da to isto rade ali u slucaju da neko hoce to da radi, bolje je da se drzi vec isprobanih praksi koje funkcionisu I koje (tehnicki) nisu opasne po zdravlje, a medicinski, to ce vreme pokazati.
Mnogo, ali mnogo ljudi I dalje ne zna razliku izmedju etil alkohola I metil alkohola. Takodje izmedju denaturisanog I cistog alkohola. Svasta se pokusava I onda dodju na forume I pitaju sve I svasta bez da izlistaju teme od pocetka do kraja I prate uputstva. Vec u nedostatku vremena ili novca idu linijom manjeg otpora I onda naprave haos I sebi I drugima u zajednici jer "vaping" izadje na los glas. I ne daj boze, neko se povredi. Elem, ja cu napisati korak po korak moja saznanja o izradi NET aroma u kucnoj radinosti onako kako su drugi pravili I kako ja to radim po njihovom receptu, slovo za slovo. Ako je neko bas voljan da bude pionir I proba nesto novo, nema problema, ali to radi na svoju ruku. Kao, uostalom, I ovo sto je "isprobano". Poenta je, valjda, da ovaj forum bude mesto gde ce se deliti misljenja I iskustva, bez prozivanja I losih vibracija. E, sad, verujem isto tako da posle pedeset modifikovanih ili obrisanih tema, I moderatori nemaju zivaca a ni takta za ovakve teme bez konkretnog pocetka. Jos jednom, mozda je moglo drugacije da pocne ali sto se mene tice, sve je u redu, I napisacu korak po korak svoje iskustvo pa odatle moze dalje da se ide. Poenta je da se niko ne otruje ili povredi prilikom cele avanture sa NET aromama koristeci neke neproverene metode. Moje licno misljenje I samo moje jeste da ima previse paranoicnih ljudi koji sve kategorizuju kao kancerogeno I da cemo od svega umreti za dva dana. Opet, s druge strane ako postoji istrazivanje koje kaze da analog e cigarete sadrze toliko I toliko merljivih kancerogenih materija, net arome hiljadu puta manje tih istih materija I laboratorijski dobijene arome dve hiljade puta manje tih istih kancerogenih jedinjenja, normalnom coveku je to dovoljno da zakljuci da li ce da se upusta u to ili nece. Ja licno hocu jer smatram da mi je svakako manji rizik od cigareta a veci uzitak I od cigareta I od fabricki dobijenih aroma. Ali ne guram nikoga u to. Samo stavljam na sto jos jednu opciju. Moj otac, isto kao I moj tast I kao moja supruga, mogu da pare dve nedelje I jace sa istim setapom, sve dok ne pocne da im curi ati. I onda, hajde ti menjaj. I kad im pokazem ugalj koji se nalazi u atomizeru I obrisem unutrasnjost ss komore a ono sve crno na maramici, oni se zgade... I to je to. A dam im NET da probaju, pfff to im je mnogo kao pepeljara itd ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#62 |
Junior Admin
![]() Registrovan: Mar 2013
Godine: 48
Pohvala: 12,183
Pohvaljen: 17,076
Nivo reputacije: 2805 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
@Pernjakovic
Unapred se zahvaljujem na konstruktivnijem pristupu. Dok god ovde budem moderator, SVE što se ne nalazi na policama radnji za elektronske cigarete imaće od mene ovakav tretman. Kao što je to imao CBD dok ga domaći prodavac nije stavio na te police 🍻 I kao što vidite: http://www.e-cigserbia.com/showthread.php?t=33404 Diskutujemo... Jedno dve tri godine se istakneš na forumu, ponavljaš novim članovima odgovore na jedna te ista pitanja, otvaraš teme, vodiš korisne diskusije, budeš član za uzor. Jednog dana te neko od admina kontaktira na pp i pita jel bi pomogao. Prvo dobiješ neke opšte podforume i onda tražiš na uređivanje podforum tečnosti 🤣🤣🤣 Ako budem prekrajao temu (trenutno ginem na poslu) kontaktirati ću te za tekst 🍻 |
"The needs of the many outweigh the needs of the few."
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#63 | |||||
Iskusan član
![]()
@pernjakovic
napisao sam ohrabljuju umesto ohrabruju @c-hell ma mislio sam da moze da se edituje svoj post. Al dobro, napisacu u tekstu sad ispod. A sto se tice domacih prodavaca, tu ne bih zalazio ![]() ![]() ---------- Post dodan 06-12-2018 u 22:47 ---------- Citat:
Sto se samog Drum duvana tice, kao i mnogih drugih "tamnih" duvana, oni koriste specificne sorte duvana koje se na razlicite nacine suse i nakon toga fermentiraju (duvani za lulu, cigare). Otuda i pocetna aroma koju duvan nosi sa sobom, e sad nakon toga verovatno ide i neki pojacivac arome, plus jos malko ovoga da se ne gasi, pa da ne "varnici" i ne izgori ti odecu, pa daj aditiv da ne smrdi mnogo u prostoji da ga spakujemo u plastiku i to je to ![]() Meni se licno ta dimljena i duboka aroma koja vuce na suve sljive i na dimljeno meso, halfzware duvana veoma dopada i to pokusavam da dobijem i u parenju. Samson, Van nelle, Macbaren Zwareshag, itd... sve su to duvani na istu loptu. Tamni i teski, meni odlicni. Za sada su utisci vise nego pozitivni sa ekstraktovanjem Drama.
|
|||||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#64 | |
Iskusan član
![]() Citat:
![]() To je razlika izmedju pridodnih i vestackih. Detaljnije bi to islo da se u laboratorijskim uslovima moze kombinovati mnogo razlicitih jedinjenja da bi se dobilo nesto sto je mesavina npr maline i jagode, koristeci njihova pocetna ili osnovna jedinjenja (uprosceno i laicki receno). Ima i primer gde TFA u svojoj Clove (karanfilic) aromi koristi 20% Eugenola a Eugenol je esencijalno ulje karanfilica... ali to je druga tema, rastvorljivost esencijalnih ulja u pg/vg ![]() I to je dobro pitanje ali mislim da su razlike veoma male, koje su NET arome bile uzorci pri tom ispitivanju. Kad bi uzeli najcistiji i najbolje napravljen NET i najprljaviji i najgore napravljen NET, za ono sto su ovi ljudi testirali, dobili bi vrlo slicne rezultate. Jer nisu ispitivane "mehanicke" necistoce tecnosti (koliko je dobro filtrirana, organske materije itd) vec nesto mnogo zlocudnije sto moze dovesti do poteskoca kod ljudi koji previse konzumiraju te iste supstance kroz analogne cigarete, e cigarete sa tecnostima dobijenim u kontrolisanim i laboratorijskim uslovima i NET tecnostima dobijenim, verovatno u istim tim uslovima (nisu sigurno uzimali od nekog forumasa ![]() Poenta je da se ide ka tome da sve sto unosimo zarad tog nekog uzitka, bude sto manje stetno i sto vise poznato kako i od cega i na koji nacin se dobija. A sa NET tecnostima se, u toj sferi, napravio korak nazad jer se ne moze sa preciznoscu tvrditi kojim nacinom ekstrakcije se najmanje stetnih materija izdvaja zajedno sa aromom. Tj moze ali niko jos nije uradio istrazivanje ![]() Npr alkohol je veoma agresivan rastvarac koji izvlaci mnogo vise materija iz duvana nego sto nam treba za aromu koju jurimo. Dok propilen glikol to nije. Ali, propilen glikolu je potrebno dosta vremena da bi se dobila zadovoljavajuca aroma pa se ljudi odlucuju za alkohol zbog brzine kojom mogu da dobiju gotovu stvar. E, sad tu dolazi problem koji sam pomenuo, alkohol izvlaci skoro pa sve, od ulja, voskova, necistoca, pesticida, minerala, soli, nikotina, pigmenta itd... sve to treba odstraniti filtracijom koja je u kucnim uslovima uptinog kvaliteta. I tu se moze sve osporiti recenicom "pa sta sve udisemo tokom dana"... jeste, ali tu nemas izbor. Ovde imas, ne koristis nesto za sta ne znas kako je nastalo. Ali i to onda mozes da se poceses po glavi i zapitas se da li je moj TFA Vanilla Custard nastao od kozijih brabonjaka ![]() Salu na stranu, opusteno skroz. Svi smo na "nasoj" strani i treba da razmenjujemo iskustva i ono sto znamo ili mislimo da znamo. Ja sam vecinu ovoga sto sam napisao, iskopirao sa vise mesta. Nista sto bilo ko drugi ne moze da uradi. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#65 |
Iskusan član
![]() Registrovan: Mar 2018
Godine: 34
Pohvala: 29
Pohvaljen: 196
Nivo reputacije: 53 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Ovakav odgovor sam čekao. Hvala ti najlepše.
Послато са SM-J330FN уз помоћ Тапатока |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#66 |
Junior Admin
Nivo reputacije: 2805 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Lekcija br. 1
Arome pravite rastvaranjem ne etil 96% nego izopropilom jer to traje 15 minuta 🤣🤣🤣 Shake n vape! |
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#67 | ||||
Iskusan član
![]()
I posle ja neozbiljan, pa otrovace se neko ![]() Nego, evo onda tekst, onaj sto sam hteo na prvu stranu. Ako nije problem, evo ga ovde. Za pocetak izborom duvana direktno uticete i na kvalitet ekstrakta. Losiji duvan jednako losiji ekstrakt tj aroma. Ja sam za prvu NET aromu izabrao Drum duvan koji sam dugo pusio u proslosti i znam ga u prste, sto se kaze. Uvek sam bio odusvljen mirisom koji osetim kad otvorim tek kupljenu kesu, suve sljive sa suvim, dimljenim mesom i miris tamnog, na vatri/dimu susenog duvana. U ovom slucaju virdzinija i kentaki. Nikada necete dobiti identicnu aromu zapaljene cigarete jer do sagorevanja ne dolazi u slucaju parenja. Sad, mozemo ici u sitna crevca i tvrditi da kad stisnes dugme tamo nesto cvrci i sagoreva. Moze biti, ali ne na temperaturi uzarene cigarete. Tako da, najblize cemu sam ja dosao jeste skoro pa identican miris i u ovom slucaju, ukus, upravo one arome kad nabijete nos u kesicu duvana i pomirisete. To sam ja dobio. Mada, toliko sam se odvikao od cigareta i duvana kao takvog da mi je sad taj NET prejak i pretezak i pregorak i preduvanski ako to moze da bude. Ne mogu ceo dan da ga parim ali jos uvek nije sazrela ni arome ni gotova tecnost. Tako da ostavljam to po strani, ukus i miris su fenomenalni. Koraci kojima sam isao da bih dobio ovu aromu su ikopirani sa stranih foruma o elektronskim cigaretama i nisu moja ideja niti zamisao. Samo sa pratio ono sto drugi rade vec godinama i, za prvi put, dobio nesto sto me je odusevilo. Uzeo kesu duvana od 45/45 grama, cistu teglu, najobicniju od pola litra cini mi se, tegla od dzema, ne znam sad koja je zapremina ali mislim da je pola litra, i rastresito ubacio duvan unutra. Nakon toga sam uzeo Etil Alkohol, 96% obican, kupljen u apoteci ali ga ima i u ostalim prodavnicama. Ph eur. I prelio duvan u tegli toliko da ga pokrije i onda dodao jos jedno 25% preko zbog upijanja samog duvana. Zatim zatvorio teglu, ne previse cvrsto, tek toliko da uhvati jer pritisak koji se stvara prilikom isparavanja alkola u "toploj kupki", mora da pobegne negde a gubitak alkohola je zanemarljiv. Tesko da ce tegla da pukne ali bolje biti siguran. Tako isto, nikako ne ostavljajte teglu skroz otvorenu jer ce alkohol na toj temperaturi ispariti veoma brzo. Etanol ili ETIL ALKOHOL, (NE METIL ALKOHOL, ON JE OTROVAN), kljuca na 173 Farenhajta sto je 78 Celzijusa, samim tim temperatura vode u kojoj se nalazi vasa zatvorena ali ne previse jako, tegla sa duvanom i etil alkoholom treba biti negde od 60c pa do 70c. Ko moze da ga pogodi u centar, moze da se igra i preko toga ali ja licno drzim oko 65 stepeni temperaturu vode. E, sad kad smo kod toga. Uzeti vecu posudu, serpu, napuniti vodom, spustiti ne prejako zatvorenu teglu u vodu. Ja merim temperaturu sa obicnim mearacem za kuvanje, ono, viljuska sa displejom. Ima Farenhajte i Celzijuse. Na elektricnoj, najobicnijoj ringli na jedinici meni je ta temperatura otprilike. Mozda je kod vas indukciona ploca ili nesto trece ali neka varijanta "slow cooker" ili obicna ringla zarvrsava posao dokle god moze da odrzava temperaturu izmedju 60 i 70 stepeni. Molekuli arome, tako kazu, su veoma osetljivi na visoke temperature. Kad god je moguce, probati duze ekstrakcije na nizim temperaturama. Ponekad i na sobnim temperaturama vise meseci. Kad se predje temperatura kljucanja ili se dugo odrzava tu negde blizu te temperature, konacni ekstrakt moze biti "ostecen u smislu arome, slabija, manje izrazena", tako kazu ljudi koji su se vise puta na tu gresku opekli ali sa toplim ekstrakcijama sa PG do 180fh. Elem, neki koncenzus postoji da se tako ta tegla/tegle sa duvanom i alkoholom krckaju u toj vodi izmedju 12 i 24 sata. To, kazu, daje najbolje rezultate sa mnostvom "lulaskih" i duvana za motanje. Sad, i to je otvoreno za interpretaciju jer se, naprimer, cigare, cigarilosi i tompusi, kao i neke sorte duvana, bolje pokazu na nizim temperaturama tople kupke ali duzi period krckanja. Npr 30-40c pet-sest dana. Pa se onda vadi i hladi na sobnoj temperaturi i ostavlja narednih mesec dana i tek onda se pristupa filtriranju/filtraciji. E, sad, kad smo kod filtriranja, preporucuje se (ljudi koji to rade vec duzi period) koriscenje kvalitativnih filtera od 1-2 mikrona. Sto komada kod nas kosta oko 1500 dinara. Najbolje je kupiti sireg precnika, 11 cm jer se lakse postavlja na teglu ili u levak ili nesto trece. Sad, mikronski filteri i filteri za filter kafu je l' te. Kad je krckanje zavrseno, duvan sa rastvaracem, alkoholom koji je sad ustvari ekstrakt, pustimo da se ohladi na sobnoj temperaturi. Neki ostavljaju ovako ohladjen duvan i ekstrakt narednih nedelju dve dana zarad jos bolje ekstrakcije. Ja jos uvek ne. Uzmemo jedan filter za kafu i stavimo ga preko otvora druge, ciste i prazne tegle, tako da ga nekako pricvrstimo da ne upadne unutra kad sipamo, ja samo zavrnem ivice preko tegle. I onda sipamo ekstrakt kroz filter. Ovaj deo je odvajanje najkrupnijih cestica i samog duvana. Na kraju kad i duvan dodje na red, stavimo ga u filter kesicu i polako savijemo ivice i dignemo i blago pritisnemo vrecicu da iscedimo sto vise ekstrakta. Bacimo to i prelazimo na sledeci korak a to je hladna filtracija. Zatvorimo teglu sa ekstraktom dobro i stavimo je u zamrzivac i ostavimo tamo narednih 36 do 48 sati. Etanol tj alkohol tj ekstrakt se nece smrznuti i tegla nece puci, samo ce biti veoma hladan dok ce druge nepozeljne materije koje su izvucene iz duvana tokom ekstrakcije, a ima ih mnogo, pasti na dno tegle i pretvoriti se u nesto sto lici na mulj/sluz/pesak/ulje/mast/stroku/soc od kafe i tako dalje. Kad prodje taj vremenski period, jos jednom, uzmite filter za kafu, stavite u levak i levak stavite u teglu (moze i bez levka). Uzmite teglu sa ekstraktom iz zamrzivaca i polako sipajte u filter za kafu. Ako je ikako moguce i imate mesta u zamrzivacu, vratite obe tegle u zamrzivac dok se ekstrakt filtrira jer onim nepozeljnim materijama vrlo malo treba da opet postanu tecne i vrate se u vas ekstrakt i zaprljaju grajace i pluca. Ako je moguce. Ako nije, nemojte bas pored peci da filtrirate. Kad se i ovaj postupak zavrsi, bacite filter, uzmite teglu sa ekstraktom i ostavite je otvorenu na sobnoj temperaturi. Moramo da napravimo koncentrat od ekstrakta da ne bi dodavali po 20 ili 30% arome vec 2 do 5% . Moramo da smanjimo zapreminu za 70 do 80% sadasnje. Jednostavno, ostavite da alkohol ispari do zeljene granice. Najbolje je da izmerite koliko ima ekstrakta, izmerite koliko treba da ga bude i zalepite nesto na toj granici. Kad ekstrakt padne dotle, to je to, dobili ste koncentrovanu aromu. Pokusavali su ljudi i u toploj kupki da isparavaju alkohol i prave finalni koncentrat, ali zbog isparenja same vode i sposobnosti alkohola da upija vlagu iz vazduha, to nije dobra ideja. Ja sam prvi put to radio u obicnoj rerni ali ni to nije najbolje resenje jer ubrzavanje uz pomoc visoke temperature moze da utice na aromu. Plus morate da drzite rernu malkice otvorenu da bi isparenja od alkohola izlazila. I svakako BEZ OTVORENOG PLAMENA U BILO KOM OD OVIH KORAKA. Mozete malo da se zapalite a mozete i da eksplodirate. Tako da je po meni najbolje na sobnoj temperaturi ili na radijatoru/ta peci. Za tri sata ispari koliko treba. Jos jedna stvar, koristit sto plicu i sto siru posudu, ne preterivati, ali zbog povrsine koja isparava. Ako koristite nesto sto je veoma usko, trebace vise vremena. I isto tako, moze da se, kod odredjenih duvana, stvori tanak film na povrsini koji sprecava isparenja. Tanak film, kazu, ono sto odstranjujemo drugim hladnim filtriranjem ![]() Onda sledi poslednji deo filtracije a to je kroz mikronski filter. To ide malo sporije ali vredi jer ipak umanjuje "mehanicke" necistoce i to dosta a ne smanjuje intenzitet arome. Bar ne do 1 mikrona. Ispod toga je diskutabilno, jedni kazu da ima razlike na 0.25 mikrona, drugi kazu da nema... Preporuka je da se filtrira od 1 do 3 mikrona. Nakon toga vas NET je spreman. Mozete da muckate od 3% pa do 15% sve u zavisnosti od licnih ukusa i vremena zrenja gotove tecnosti i arome. Postoji jos jedan medjukorak ali ne praktikuju ga svi, ja da jer je alkohol kod nas relativno jeftin, 300 kinti litar, a NET mi je cistiji i grejaci duze traju, a to je duplo filtriranje smrzavanjem. Mada u ovom slucaju bi bilo filtriranje nakon redukcije/isparavanja/koncentrisanja. Kad dodje na red da smanjimo kolicinu nase arome na zeljenu kolicinu i napravimo koncentrat, to i uradimo ali onda stavljamo taj koncentrat u zamrzivac na 24/48 sati. I tu sta se stvori na dnu, filtiramo kroz filter za kafu jer bi mikronski zapusio vrlo brzo. Opet filtracija u samom zamrzivacu ili ako ne mozete, onda sto dalje od izvora toplote. Nakon ovakve filtracije, pristupa se mikronskoj filtraciji mada ima onih koji ovaj korak preskoce jer je iznenadjujuce koliko je cist NET ovako dobijen. Do 15 cak i 20 ml tecnosti bez prljanja grejaca. E sad, ono sto se desava jeste da vi od vasih npr 200ml ekstrakta pocetnog dobijete pedesetak do dvadesetak redukcijom, i onda to filtrirate kroz filter za kafu i tu se izgubi dosta jer filter upija. Ali ne gubite pocetni razblazeni ekstrakt vec koncentrat. Na 200 ml izgubiti desetak nije mnogo ali na 30 ml izgubiti deset jeste. Jer bezobzira na korak kod kog ste se odlucili za filtriranje, filter upija istu kolicinu tecnosti. I da napomenem da kad se rade hladne maceracije ili ekstraktovanje/ekstrakcija sa PG, hladna filtracija ne funkcionise. Takodje i sa VG. I obicna filtracija kroz filter od kafe traje mnogooooo duze. A za mikronsku ljudi koriste ili vakum filtere ili jednostavne aeroprese koje mogu da se nabave za tridesetak dolara i onda uz pomoc sile i mikronskih filtera, sve to ide malo brze. Sto se tice gotove arome, ona je u alkoholnoj bazi i kao takvu, za one kojima smeta, kad se napravi tecnost, ostavi se da alkohol iz gotove tecnosti ispari. Kome smeta. Ja npr ne osecam alkohol do nekih 10% u gotovoj tecnosti. Preko toga pocinje da me pecka jezik. Druga stvar koja je po meni i najlaksa, jeste prebacivanje celokupnog alkoholnog ektrakta/arome u PG ili VG. To radimo tako sto npr ako imamo 50ml NET arome koncentrovane, u tu bocu dodamo 50ml PG ili VG. Promuckamo i ostavimo nedelju do dve dana da se sve dobro sjedini. U prolazu, naravno promuckamo. Kad prodje odredjeni period, otvorite bocu i ostavite da alkohol skroz ispari. Na kraju cete opet imati oko 50 ml ciste PG arome. Ima tu jos malo Etil alkohola ali ustvari vode koja kad se veze za PG veoma tesko isparava. Plus PG/VG skuplja vlagu iz vazduha i moze da se desi da dobijete malo vise na volumenu ali meni je to zanemarljivo. E sad, gotova aroma, kazu da poprima skroz drugi intenzitet i dubinu, neke nove nijanse kojih nije bilo kad je aroma sveza i tek napravljena. Neki ostavljaju po nekoliko meseci, cak i godina, arome da sazrevaju. Tako i sa tecnostima. Ne godine ali za vecinu duvanskih, mesec dana. Manje je 'ostra" i nekako je meksa. Ja taj jedan dram koji stoji godinu dana potopljen u pg i filtriran samo filterom za kafu i spricem sa vatom, poredim sa ovim novim iz tople etil ektrakcije i postoje razlike. Ovaj novi iz tople etil ekstrakcije je nekako "tanji" na malim procentima mesanja, oko 5% (ali imajmo u vidu da nema ni pet dana), dok sam onaj stari PG zamesao (poveden stranim forumima i njihovim megalomanskim procentima za miks aroma) na 15% i hteo da umrem koliko je to jako i nekako puno i zaokruzeno. E sad, smejao sam se kako su objasnjavali "high notes, low notes, details" za arome, ali stvarno je tako. Ova nova tura iz tople ekstrakcije je stvarno nekako cistija, jasnija, ali fali joj taj donji deo, punoca. Dok je ova stara godinu dana PG ekstrakcija puna i zaokruzena, topla nekako, ali mutna u tim nijansama. Ne znam, meni se vise svidja ova topla pogotovo uzimajuci u obzir vreme zrenja same arome i tecnosti. Osim peckanja u na jeziku na visokim procentima (sljunuo sam odokativno na driper dve kapi arome jer kao jos nije bila koncentrisana) i od alkohola, nisam nista drugo osetio. Jes da sam ovih dana pokupio opet neki deciji virus pa me malo grebe grlo, sve ostalo za sada u redu, sto se kaslja tice itd. Nikad nisam ni od cigareta kasljao, pa ni od fabrickih a za sad ni od NET aroma. Pozitivno mogu da kazem da ima neki psiholoski momenat koji telo/mozak pamti dok je dobijalo cigarete. Trenutak kad sam probao drum, kao prva cigareta. Paf na dupe seo i odusveljen. Mene je to kupilo. Druga strana uzitka jeste da, posto sam navikao na vocne i kremaste arome i po u dva atija neka duvanska tipa dromedari ili reckless/destruction, nesto tako sladunjavo opet, ovo nema trunku secera. Suva je aroma i toliko teska da ti se posle pet, sest povlacenja ne trazi vise ![]() Inace, sve ovo sto sam napisao je samo prevedeno i skupljeno sa stranih foruma. I sve sam to licno probao da uradim. Ko god da isto proba, budite svesni ljudi oko vas, dece, kucnih ljubimaca, plinskih boca itd. Alkoholna isparenja nisu bas maciji kasalj. Otvoren prozor, ventilacija, nesto mora da postoji. I budite spremni da vam kuca zamirise na "dedin bife sa rakijama za goste". Tako isto arome su vam i dalje alkoholne, veoma, veoma zapaljive. Pazite gde ih skladistite i kako. Ima rasprave oko agresivnosti alkohola na plasticnu ambalazu, plus na poklopce od tegli koje imaju gumirane dihtunge, i ove nase koje su cele presvucene, tj poklopci, i uticaj tog istog alkohola i isparenja na 65 stepeni na tu gumu... Sad koga ne mrzi da cita i istrazuje, samo izvolte. Ja nisam osetio nikakav cudan miris ni ukus, ni u ovoj staroj godinu dana ni u novim. To je sto se plastike tice. Staklo je, naravno, najbolje. I jos jednom, sa NET aromama morate da pazite na filtraciju. U suprotnom, pustate svasta u vasa pluca. Mislim, pustamo svakako, ali ako vec mozemo da uticemo sta pustamo, nije tesko napraviti jos dva koraka i uciniti nesto malo sigurnijim. Ja na primer mnogo vise poverenja imam u vestacke kupovne arome (capella, tfa, fw itd) nego u kupovne NET arome. Jer je vrlo mala razlika u onome sto "oni tamo" mogu da urade od onoga sto "mi ovde" mozemo da uradimo. Ovako makar znam sirovinu od koje potice moj NET, proces pravljenja itd. Naravno, nisam probao sve NET arome pa ne moug da tvrdim ali par komada kupovnih mi je prljalo coil na 4 do 6 ml... Tako da, svako ima izbor. Hladni ekstrakt ili maceracija sa PG je najednostavnija. Uzmes duvan, teglu i PG. Turis prvo u drugo i prelijes trecim, promuckas i zaboravis kad si ga ostavio. Neki drze mesec dana i kunu se u rezultate, neki i po sest meseci a ima i ludaka koji drze po par godina ![]() ![]() |
||||
![]() |
![]() ![]() |
Zahvalili : |
![]() |
#68 |
Veteran
![]() Registrovan: Feb 2015
Godine: 51
Postovi: 3,331 E-cig: Piko-Ruža Bajka Fenomenon i ostala potpora
Pohvala: 257
Pohvaljen: 1,587
Nivo reputacije: 362 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Исти филтери, 1-3 микрона, се користе и када се ради са ПГ-ом екстракција?
Само се сипа и гравитација одради своје, после колико времена и да ли све прође? Ако си упознат. Информативно питам. Послато са iq1019n уз помоћ палца |
ко ме зна, разумеће....ко не зна, мораће
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#69 |
Iskusan član
![]()
Da, isti. Jer su necistoce iste velicine bile u Etil ili u PG. Tako da ili gravitacija ili uz pomoc aeroprese. Jer je gustina PG-a velika i ako se uzdamo u gravitaciju, u zavisnosti od kolicine, moze da se filtrira danima
![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#70 |
Junior Admin
![]() |
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#71 |
Veteran
Nivo reputacije: 362 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Ти то мало нина-нана? Ееее џаволчичу
![]() Послато са IQ1019N уз помоћ палца |
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#72 |
Junior Admin
![]()
Ma jok. Reko da pomognem. Ako se potrujete, ko će da piše po forumu? 🤣
|
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#73 |
Veteran
![]()
Како ко, па ови непотровани што претекну
![]() ![]() ![]() Послато са IQ1019N уз помоћ палца |
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#74 |
Iskusan član
![]() Registrovan: Sep 2018
Pohvala: 98
Pohvaljen: 112
Nivo reputacije: 42 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Probala sam dve arome kolege @Pernjakovic I mogu reci da su fenomenalne. Hvala
![]() Ovo me je nateralo da napravim krupan korak tj nabavila sam PG I VG I zamutila sam tečnosti sa 10% arome jer sam htela odmah da isprobam. Ovo je definitivno nešto najsličnije pravoj cigari što sam probala (a probala sam dosta toga u zadnjih par godina iako sam tek odnedavno skroz na pari). Ne samo da je najsličnije nego je ovo jedino što liči na cigaru, mada kad kažem liči, to I mislim ![]() Verujem da ovakve tečnosti mogu biti preagresivne za ljude koji su dugo bez cigareta jer posle parenja ostaje neki aftertaste koji neobično liči na cigaru, samo je daleko blaži. Posle nekog vremena (5-10min) spontano ostavljam mod I pravim dužu pauzu što mi se sa fabričim tečnostima nažalost ne dešava. Meni kao vape početniku je neophodno da imam nešto ovako, tako da sam počela da čitam kako se prave NET arome I za par dana ću definitivno napraviti neki moj pokušaj...plan mi je da koristim NET tečnosti povremeno I umereno |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#75 |
Iskusan član
![]()
Super da ti odgovaraju. Mada sam sad tu turu spustio za jos skoro 50% I boze sacuvaj. Na 5% moze odmah a na 2-3% da se priceka malo, videcemo koliko. Ja na 7% smuckao I prejako. Ali je interesantno kako ne "iskrivi" ukus kad je prejako nego je samo previse arome. Na neki nacin. Ja sam se od duvanskih odvikao skroz I Drum mi je otuzno isti kao pljuga. Sad ga mesam po kap, dve sa ostalim sladunjavijim aromama. Inace solo mi je kao da pusim cigaretu a to mi se ich ne dopada
![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Pošalji link |
Alati za teme | |
Način prikaza | |
|
|