Home Register FAQ
 e-cigSerbia Forum
Vi imate novu PP! Kliknite ovde kako bi pročitali!
Ako ste ovde prvi put, obavezno pogledajte odgovore na često postavljana pitanja. Morate biti član foruma da bi mogli učestvovati u diskusijama.
Za registraciju kliknite ovde, unesite potrebne podatke i za par minuta bićete član foruma. Za pregledanje poruka, izaberite forum sa liste ispod.

Idi nazad   e-cigSerbia Forum > Opšte diskusije > Elektronske cigarete i zdravlje
Zaboravljena šifra? Registracija

Odgovorite na temu

Alati za teme Način prikaza
Staro 30-12-2012, 00:02   #16
ChubChub
Nov član

Registrovan: Dec 2012
Pohvala: 1
Pohvaljen: 27
Nivo reputacije: 46
ChubChub je na dobrom putuChubChub je na dobrom putuChubChub je na dobrom putu
Uobičajeno Re: PG, VG, PEG

Svaka čast za temu, pruža odličan izvor informacija ljudima koji nisu baš načisto sa tim vaperskim PG/VG/EKG frazama koje se sreću po internetu. Hteo sam samo da se nadovežem i dodam par sitnica koje mogu biti od koristi svakome ko traži info o ovim tečnostima.
- Primećujem da distributeri (a i proizvođači bogami) često koriste frazu "na bazi vode" (water based) za e-tečnosti što UOPŠTE NIJE TAČNO. Ove tečnosti su na bazi alkohola (propilen glikol i glicerol su u najstrožem smislu alkoholi), i mogu da sadrže par % vode jer su higroskopni, tj vezuju za sebe vodu iz okoline. To "water based" mislim da potiče iz farmaceutskih krugova (a svi znamo da farmaceuti ne znaju dobro hemiju ) koji su to garant izmislili za personalne lubrikante (oil based - oštećuje latex kondome, water based - ne oštećuje, hehe) i sve ostale farmaceutske forme koje su polarne, tj mešljive sa vodom. A i ako se kaže alcohol-based, onda se obično misli na etanol (po meni ne baš najsrećniji sistem obeležavanja, jer kao što vidimo može da dovede do dosta zabune).
- Dakle, vezano sa prethodnim, para koju izdišemo kada parimo NIJE vodena para nego para mešavine PG, VG i nešto malo vode sa njima zajedno. Kad je vode tako malo u smeši kao što je ovde slučaj, to je uglavnom tzv. azeotropna smeša, tj smeša u kojoj se komponente ne mogu frakciono razdvojiti (kao kad se peče rakija), nego isparavaju zajedno na istoj temperaturi. Ta temperatura je po pravilu nešto niža od temperature ključanja komponente sa najvišom tačkom ključanja (u ovom slučaju glicerol). Tu se najverovatnije i krije odgovor zbog čega ne dolazi do stvaranja akroleina u značajnoj količini, jer u ovom slučaju glicerol proključa na nešto nižoj temperaturi.
- Pare PG i VG koje izdahnemo ne ostaju pod normalnim uslovima u parnoj fazi, nego se vrlo brzo kondenzuju na predmetima u okolini. To objašnjava zašto "dim" od e-cigareta uglavnom ne smeta drugim ljudima. Inače, PG a naročito glicerin imaju vrlo visok napon pare, što u prevodu znači da su slabo isparljivi i ne "nestaju" kao voda sa predmeta na kojima se kondenzuju. Dakle, ako ste primetili da se na predmetima i nameštaju u vašoj okolini hvata neki fin mastan sloj, bez panike - to su PG i VG koji su se tu kondenzovali (mislim da se to najlepše primeti na hladnim staklenim površinama tipa šoferšajbne kola u kojima se pari) .

Eto, toliko od mene za sada, pa ako se setim još nečeg što može biti interesantno, napisaću.

My inner demons like tequila!
ChubChub nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Staro 31-12-2012, 14:15   #17
eGO-r
Aktivan član

Registrovan: Jan 2012
Pohvala: 9
Pohvaljen: 52
Nivo reputacije: 54
eGO-r je na dobrom putueGO-r je na dobrom putueGO-r je na dobrom putueGO-r je na dobrom putueGO-r je na dobrom putueGO-r je na dobrom putu

Nema... to kad ti profesor objasni, možeš samo da počešeš potiljak i klimneš glavom. Svaka čast na iscrpnom odgovoru.... nedostajao nam je jedan ovakav kalibar na forumu.
CheerZ
eGO-r nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Staro 31-12-2012, 16:38   #18
Shaka Zuluf
Ego-T Master

Shaka Zuluf's avatar

Registrovan: Sep 2011
Pohvala: 1,223
Pohvaljen: 2,119
Nivo reputacije: 0
Shaka Zuluf ima reputacijuShaka Zuluf ima reputacijuShaka Zuluf ima reputacijuShaka Zuluf ima reputacijuShaka Zuluf ima reputacijuShaka Zuluf ima reputacijuShaka Zuluf ima reputacijuShaka Zuluf ima reputacijuShaka Zuluf ima reputacijuShaka Zuluf ima reputacijuShaka Zuluf ima reputaciju

Chub svaka čast, još ako znaš i kako da uklonim taj fini sloj masnoće sa šoferke i da se okumimo
Shaka Zuluf nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Staro 31-12-2012, 22:31   #19
NikolaP
Senior

NikolaP's avatar

Registrovan: Jan 2012
Pohvala: 145
Pohvaljen: 328
Nivo reputacije: 110
NikolaP ima čime da se ponosiNikolaP ima čime da se ponosiNikolaP ima čime da se ponosiNikolaP ima čime da se ponosiNikolaP ima čime da se ponosiNikolaP ima čime da se ponosiNikolaP ima čime da se ponosiNikolaP ima čime da se ponosiNikolaP ima čime da se ponosiNikolaP ima čime da se ponosiNikolaP ima čime da se ponosi
Uobičajeno

Zato meni soferka masna pa se magli sad ko blesava:what: Ko mi kriv kad dripujem dok vozim

Obrisao sam soferku pre koji dan alkoholom i papirnim ubrudima, sad je ok.

Sent from my Desire HD using Tapatalk 2

Caravela mod, KFL, Immortalizer, Boge LR
NikolaP nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Staro 02-01-2013, 14:44   #20
ChubChub
Nov član

Pohvala: 1
Pohvaljen: 27
Nivo reputacije: 46
ChubChub je na dobrom putuChubChub je na dobrom putuChubChub je na dobrom putu

@ Shaka Zuluf - Mislim da to masno možeš obrisati sa bilo čim, tj krpom sa vodom ili najbolje sa krpom i malo vode i etanola (npr 20-30%).
Meni je juče inače papagaj doleteo na cigaru i hteo da proba, ja ga sprečio jednom a drugi put je nabio kljun u drip i liznuo jednu jako malu kap kondenza pre nego što sam stigao da ga odreagujem. Njima je inače nikotin jako ljut (a naravno i jako otrovan), pa sam morao da ispiram kljun ptici koja je potpuno po****ela i tresla glavom narednih pola sata . Zaključak - jako paziti sa ljubimcima i e-cig, jer im je slatkasti ukus e-juicea užasno privlačan (bar dok ne probaju malo više).........

My inner demons like tequila!
ChubChub nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Zahvalili :
Staro 02-01-2013, 17:00   #21
uketic-paric
Senior

uketic-paric's avatar

Registrovan: Dec 2011
Pohvala: 1,770
Pohvaljen: 1,035
Nivo reputacije: 198
uketic-paric ima reputacijuuketic-paric ima reputacijuuketic-paric ima reputacijuuketic-paric ima reputacijuuketic-paric ima reputacijuuketic-paric ima reputacijuuketic-paric ima reputacijuuketic-paric ima reputacijuuketic-paric ima reputacijuuketic-paric ima reputacijuuketic-paric ima reputaciju

Papiga se davi u Desert Shipu pa slemuje .. hahaha kakv trip.
Nezameri mala šala ali neka ljudi povedu računa svakako o ovim stvarima a decu da nepominjem.
uketic-paric nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Staro 22-01-2013, 01:15   #22
karlo
Senior

karlo's avatar

Registrovan: Feb 2012
Godine: 38
Pohvala: 216
Pohvaljen: 255
Nivo reputacije: 90
karlo ima čime da se ponosikarlo ima čime da se ponosikarlo ima čime da se ponosikarlo ima čime da se ponosikarlo ima čime da se ponosikarlo ima čime da se ponosikarlo ima čime da se ponosikarlo ima čime da se ponosikarlo ima čime da se ponosikarlo ima čime da se ponosikarlo ima čime da se ponosi

papigi je showu

evo sta je zeleni podrigonja neki dan stavio na svoju stranicu, rijec je o PG-u

Kod:
http://www.news-medical.net/news/20091104/Propylene-glycol-in-e-cigarettes-might-keep-us-healthy-says-researchers.aspx
karlo nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Zahvalili :
Staro 22-01-2013, 08:49   #23
PřisřN
Veteran

PřisřN's avatar

Registrovan: Jul 2012
Godine: 51
E-cig: Vaporeso Luxe XR Max pod
Pohvala: 2,691
Pohvaljen: 1,869
Nivo reputacije: 315
PřisřN ima reputacijuPřisřN ima reputacijuPřisřN ima reputacijuPřisřN ima reputacijuPřisřN ima reputacijuPřisřN ima reputacijuPřisřN ima reputacijuPřisřN ima reputacijuPřisřN ima reputacijuPřisřN ima reputacijuPřisřN ima reputaciju

Namerno ili slucajno - tek evo druga zima kako me grip mimoilazi.

ps. A mis pari barabar samnom Osim znatizelje i pracenja njuskanjem pare - ne pokazuje druge znakove.

Vapor running through my veins
PřisřN nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Staro 22-01-2013, 18:08   #24
Puk. Hans Landa
Veteran

Puk. Hans Landa's avatar

Registrovan: Jan 2013
Pohvala: 1,221
Pohvaljen: 1,813
Nivo reputacije: 323
Puk. Hans Landa ima reputacijuPuk. Hans Landa ima reputacijuPuk. Hans Landa ima reputacijuPuk. Hans Landa ima reputacijuPuk. Hans Landa ima reputacijuPuk. Hans Landa ima reputacijuPuk. Hans Landa ima reputacijuPuk. Hans Landa ima reputacijuPuk. Hans Landa ima reputacijuPuk. Hans Landa ima reputacijuPuk. Hans Landa ima reputaciju

Au rodjaci, kad se masno lepi po soferki od relativno malo duvanja kakva li ce pluca da budu za neko vreme, hehehe osecam da cemo da se debelo cesamo gde nas ne svrbi.
Jeste da se pg nalazi u lekovima,u rasprsivacima po bolnicama,diskotekama itd ali mene interesuje koliko neko u bolnici unese pg preko pluca ili u diskoteci a koliko prosecan korisnik e cig,da ne pominjem one koji spale 10ak ml. Ok nalazi se u lekovima koji nisu rastvorljivi u vodi ali ko unosi toliko takvih lekova na dnevnom nivou ili na nivou minuta, niko ne dobija bensedin i slicno na 5 minuta.
Puk. Hans Landa nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Staro 22-01-2013, 18:33   #25
PřisřN
Veteran

PřisřN's avatar

Registrovan: Jul 2012
Godine: 51
E-cig: Vaporeso Luxe XR Max pod
Pohvala: 2,691
Pohvaljen: 1,869
Nivo reputacije: 315
PřisřN ima reputacijuPřisřN ima reputacijuPřisřN ima reputacijuPřisřN ima reputacijuPřisřN ima reputacijuPřisřN ima reputacijuPřisřN ima reputacijuPřisřN ima reputacijuPřisřN ima reputacijuPřisřN ima reputacijuPřisřN ima reputaciju

Opusti se Pukonvnice
Jeste da udisemo i jeste da se "lepi" celim disajnim putevima i plucima.. ali se i razgradjuje. Organizam to "pojede" - razlozi, nesto od toga iskoristi, a ostatak izbaci.
Znas onaj klip u kome momak napravi veknu od izdvojenog katrana iz dima 400 cigareta.. Da telo to ne svari - svi bi bili tonasi posle par stotina hiljada ispusenih cigareta
Tako da nam par desetina utrosenih litara PG/VG tokom zivota nece ostati u plucima

Relax and Vape on

Vapor running through my veins
PřisřN nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Staro 22-01-2013, 18:36   #26
Puk. Hans Landa
Veteran

Puk. Hans Landa's avatar

Puk. Hans Landa ima reputacijuPuk. Hans Landa ima reputacijuPuk. Hans Landa ima reputacijuPuk. Hans Landa ima reputacijuPuk. Hans Landa ima reputacijuPuk. Hans Landa ima reputacijuPuk. Hans Landa ima reputacijuPuk. Hans Landa ima reputacijuPuk. Hans Landa ima reputacijuPuk. Hans Landa ima reputacijuPuk. Hans Landa ima reputaciju

O'ladi me pticurina
Staro 22-01-2013, 18:40   #27
AtilaHan
Veteran

AtilaHan's avatar

Registrovan: Mar 2012
Pohvala: 525
Pohvaljen: 653
Nivo reputacije: 202
AtilaHan je za svaku pohvaluAtilaHan je za svaku pohvaluAtilaHan je za svaku pohvaluAtilaHan je za svaku pohvaluAtilaHan je za svaku pohvaluAtilaHan je za svaku pohvaluAtilaHan je za svaku pohvaluAtilaHan je za svaku pohvaluAtilaHan je za svaku pohvaluAtilaHan je za svaku pohvaluAtilaHan je za svaku pohvalu

Citat:
Originalna poruka od Puk. Hans Landa Vidi poruku
Au rodjaci, kad se masno lepi po soferki od relativno malo duvanja kakva li ce pluca da budu za neko vreme, hehehe osecam da cemo da se debelo cesamo gde nas ne svrbi.....
Šoferka, za razliku od pluća nema sposobnost da "metaboliše" to što se na nju zalepilo

AtilaHan nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Zahvalili :
Staro 22-01-2013, 18:45   #28
Puk. Hans Landa
Veteran

Puk. Hans Landa's avatar

Kako nema, a jelenska koza i mr proper
Staro 19-11-2013, 08:49   #29
kivan
Iskusan član

kivan's avatar

Pohvala: 150
Pohvaljen: 141
Nivo reputacije: 69
kivan ima čime da se ponosikivan ima čime da se ponosikivan ima čime da se ponosikivan ima čime da se ponosikivan ima čime da se ponosikivan ima čime da se ponosikivan ima čime da se ponosikivan ima čime da se ponosikivan ima čime da se ponosikivan ima čime da se ponosi

istraživanje koje je započeto još daleke 1942, ponovo aktivirano i donelo potvrdu neštetnosti PG.

Štaviše, da dodamo malo senzaciuonalizma, dokazao se kao veoma efikasan ubica bacila, pa je testna grupa majmuna nekoliko meseci izložena PG pari, konstrantno, pokazala napredovanje i potpuno odsustvo bakterija i bacila.

Možda je na pomolu revolucionarno otkriće da je PG para najbolje sredstvo za prevenciju pneumonie, gripa i drugih respiratornih infekcija!!

Kod:
http://www.lakeneosho.org/Ecigs/Page5A.html

kivan nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Staro 22-11-2013, 00:22   #30
Radmila
Senior

Radmila's avatar

Registrovan: Aug 2012
Pohvala: 627
Pohvaljen: 210
Nivo reputacije: 107
Radmila ima čime da se ponosiRadmila ima čime da se ponosiRadmila ima čime da se ponosiRadmila ima čime da se ponosiRadmila ima čime da se ponosiRadmila ima čime da se ponosiRadmila ima čime da se ponosiRadmila ima čime da se ponosiRadmila ima čime da se ponosiRadmila ima čime da se ponosiRadmila ima čime da se ponosi

Nikad nisam imala više prehlada nego prošle zime i ove jeseni! Kao da sam naopako rođena hahahahahha. Sad malo zbilje: stvarno sam primetila da sam osetljivija na prehlade i duže traju nego pre. Jel može neko to da mi objasni?
Radmila nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Odgovorite na temu

e-cigSerbia Forum > Opšte diskusije > Elektronske cigarete i zdravlje

Pošalji link

Tagovi
peg, pg, vg

Alati za teme
Način prikaza

Pravila pisanja
Vi ne možete pisati nove teme
Vi ne možete pisati replike
Vi ne možete prikačiti fajlove
Vi ne možete menjati vaše postove

BB kod je On
Smajliji su On
[IMG] kod je On
HTML kod je Off

Pređi na

Vremenska zona je GMT +1. Trenutno je 09:28 sati.