![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
![]() |
|
Alati za teme | Način prikaza |
![]() |
#16 |
Moderator
![]() Registrovan: Feb 2016
Godine: 32
Pohvala: 2,993
Pohvaljen: 1,586
Nivo reputacije: 252 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Nije loš taj BP Mods Ohm Tab kako se već zove. Ima i neke recenzije na YT za njega, kažu da je vrlo solidan. Možeš da podešavaš i izlaznu snagu kao na modu. Ali ti apsolutno nije potreban, pogotovo ne kada imaš samo jedan RTA, mislim da je bespotreban trošak. Bolje kupi neki single battery mod ili jedan par baterija umesto toga, ako imaš Istick Power v2 verziju sa 2 baterije. Kada budeš imao 15 atomizera možda će ti i trebati, al dobro. Svakome nešto drugo odgovara, a ovo je samo moje mišljenje.
![]() Što se tiče grejača i otpora, ne mora nužno da ti bude preko 1ohm. Ti MTL claptoni i alieni i jesu obično ispod 1ohm, ali mogu da se koriste i na 10-15W opušteno. Namotaj 4-5 namotaja na 2.5mm ID šipkicu, malo rastanji i raščešljaj tu vatu i vidi kako radi. Ne može ništa iz prve da bude savršeno. |
Vaping_Nexus_Youtube_Reviews: https://www.youtube.com/@vapingnexus
|
|
![]() |
![]() ![]() |
Zahvalili : |
![]() |
#17 |
Aktivan član
![]() Registrovan: Mar 2016
Pohvala: 64
Pohvaljen: 5
Nivo reputacije: 28 ![]() |
![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 | |
Aktivan član
![]() Citat:
Moje je pitanje jedino da li mogu da smotam MTL grejač od ovih žica za MTL a da radi na nekoj normalnoj watazi do 18W i ukoliko mogu, pošto je za Berserker B3 što više vate - to bolje, ukoliko mogu - koliko mi yreba namotaja na 3mm prečnik grejača (oko 9-10 namotaja, kako sam ja izračunao)? Послато са SM-N960F помоћу Тапатока |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 |
Moderator
Nivo reputacije: 252 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
8 namotaja je mnogo za mtl claptone. Iako će otpor biti veći, grejač će biti masivan pa će ti trebati 20-30W da ga zagreješ. Nemoj mnogo da se fokusiraš na 1ohm striktno, jer si rešio da koristiš mtl clapton. Da koristiš kantal 28g pa ajde i da gadjaš 1+ ohm, a ovako nema potrebe.
Ja bih ti preporučio da namotaš 2.5mm ID, 4-5 namotaja i da bez vate probaš dry burn na oko 10W dok ne "ukloniš" hot spotove. Previše je 8 namotaja claptona, trebaće ti veliki otvor za vazduh i 25W a to je već RDL. Koliko ti tačno namotaja treba, to nećeš znati dok ne isprobaš, na žalost. Počni sa recimo 5 pa ako ne odgovara, smanji za jedan. Ja ne koristim ni jedan tab, tj nemam ![]() |
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Aktivan član
![]()
A jel mogu ikako da smotam MTL grejač da radi do 20W prečnika 3mm, zato što već imam tu preloaded vatu (jbg za***ao sam se kada sam kupovao) i ukoliko je moguće, koliko mi namotaja treba?
Hvala ti puno na svim savetima i informacijama... ![]() ![]() ![]() Послато са SM-N960F помоћу Тапатока |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Moderator
![]() Registrovan: Mar 2018
Godine: 45
Pohvala: 2,140
Pohvaljen: 1,780
Nivo reputacije: 394 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
@shommy je verovatno izračunao koliko treba za 1Ω(ne da toliko treba, čisto izračunao).
Ali je već rečeno da otpor nije bitan. Radi kako @nexus kaže ◔‿◔ ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Moderator
![]()
Možeš, ali ako bi na recimo 2.5mm ID motao lupam 6 namotaja, na 3mm ID onda namotaj 4 ili 5, to je neki ekvivalent da kažemo. Ako bi nešto preciznije, imaš Steam Engine website kalkulator na netu pa se zezaj.
Svakako tu vatu možeš rastanjiti, raščešljati, provući kroz 2.5mm prečnik. Nije to metalna cev već vata haha. A to je potrošni materijal koji trpi najveće žrtve definitivno. Eksperimentiši, svi su doprineli savetima po malo, pa usvoji od svakog po nešto pa probaj. Ako ne ubodeš prvi put, drugi put će biti bolje. Pogotovo što treba napomenuti da svako ima neku svoju predstavu šta je bolje. Da ne davim, probaj nešto pa javi kako je ispalo. Nema na čemu, ni jedan početak nije lak ![]() |
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 | |
Iskusan član
![]() Registrovan: Sep 2018
Pohvala: 31
Pohvaljen: 231
Nivo reputacije: 52 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Citat:
Meni sa 4 namotaja sa takvim istim samo od kantala bude oko 1.3-1.4 oma na 2.5mm cini mi se. 13.5-14W puna kapa dok se ne postane strokav. @besantesteras Ne kapiram samo sto si se toliko zapalio za mtl claptone, aliene ili sta vec. U ukusu maltene nema razlike (u vecini atomizera) u odnosu na regularnu zicu (26, 27, 28 AWG), teze ih je zamotati na jig-u da drze oblik, budu uvek veceg otpora pogotovo ako koristis kantal i brze se prljaju. Otpor nije bitan kada imas regulisan mod sa modernom elektronikom i step ap cipom, ali je isto i bitan otpor jer ako paris sa grejacima veceg otpora na istoj vatazi kao i sa grejacima manjeg otpora krace ce ti trajati baterija. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 | |
Aktivan član
![]() Registrovan: Jul 2022
Pohvala: 49
Pohvaljen: 41
Nivo reputacije: 10 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() Citat:
Skini "Vape tool" Android aplikaciju, idi na sekciju za grejače -> Fused clapton -> unesi koja žica, koje debljine, unutrašnji prečnik -> i onda eksperimentiši. EDIT: one 2 žice od 30GA idu paralelno, a ona extra tanka od 38GA je obmotana oko njih Sent from my M2101K6G using Tapatalk |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 | ||||
Aktivan član
![]()
Hvala svima puno!!!
Uopšte se nisam zaneo, iskreno draže bi mi bilo da su poslali običnu Ni80 ili Ka1 žicu, ali radi se o tome da me prodavac uopšte nije razumeo, naime umesto gotovih VandyVape Super Fine MTL Fused Klepton Ni80 grejača kojih sam hteo dve "teglice" (u jednoj ima gotovih 10 grejača), on mi je rekao da im je ostala samo jedna Ni80, na šta sam mu ja odgovorio da mi da drugu (teglicu gotovih VandyVape grejača) koju god imaju, jer to su sve MTL grejači, ali sam prvo video da he cena paketa za 800RSD veća, da ne dužim, on mi je umesto gotovih grejača spakovao jednu VandyVape Super Fine MTL Fused Klepton Ni80 i jednu SS316L žicu iste marke. Došlo je do nesporazuma, zato sam i napisao gore da ću ubuduće kupovati ili gotove grejače ili najobičniju žicu... Ali kada su mi već greškom poslali, pošto je paket bio ogroman, onda to već iskoristim. Ako može gtejacyna 3mm jer mi je lakše za početak napraviti veći, makar i sa više navoja, nego manji, kao i montirati na deck, onda ću tako uraditi (imam svakako i Coil Jig kao i VandyVape Simple Tool Kit PRO, i četkicu za čišćenje grejača), Napraviću grejac na 3mm sa 8 namotaja, odnosno 7 celih i dve polovine, pošto su mi navojiyna Berserkeru na istoj strani, videti kako se ponaša, ako ne bude valjalo, vadim i pravim na 6-7 namotaja na 2.5mm i kraj... Sada bar znam šta i kako za ubuduće i puno hvala svima na pomoći... P. S. Ivaj VapeTool calculator izbacuje iste takve vrednosti, jedino što ja ne znam kolika će biti dužina "Legs length per coil" ali ujedno za otpor od 1ohm izbacuje nenormalno velike količine snage za isti, naime do 35W, što mi je totalno nelogično, to isto izbacuje i kada stavim prečnik grejača na 2.5mm... Tako da ili sam ja nešto pobrljao ili nešto nisam dobro uradio ili je calculator poludeo... Kod:
https://linksharing.samsungcloud.com/8gSLPSQlRQFZ
![]() |
||||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Moderator
![]()
Druže, nije problem u računici. Mislim, već smo objasnili da je 7-8 namotaja sa žicom kao što je clapton, alien, itd previše za MTL. Po težini i veličini samog grejača valjda možeš da vidiš da je to masivno (u odnosu na običnu žicu). Probaj upaljačem da zagreješ štapić ili šipkicu. A onda posle probaj da zagreješ debelu cev. Za šta treba više snage / energije da se zagreje?
Otpor dakle sam po sebi nije mnogo bitan. To nije jedna žica, to je clapton, ima jezgro od dve ili više žica, koje su preko namotane tanjom žicom (kada bismo gledali poprečni presek). Ne bi imalo logike da 7-8 namotaja obične kantal žice 28AWG traži 30W i više, a za claptone ima logike jer imaju veću masu i treba više snage da bi se zagrejali kako treba. Opet se fokusiraš da to bude 1ohm i preko... Negiraš, ali ne odustaješ od toga haha. Nije bitno koliko je coil legs, staviš tipa 1-2mm čisto računice radi. To nije nešto mnogo bitno ako mene pitaš, to je dužina nogica grejača do samih postova / šrafova. To utiče, ali ne mnogo. Ali probaj, eksperimentiši. Više namotaja sa tom žicom je odlično za RDL (25-35W), manje namotaja za MTL. Ne brigaj i probavaj, pa javljaj dalje ![]() |
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 | ||||
Aktivan član
![]()
Hvala druže, jasno mi je sve... Nije svakako 7 i 8 namotaja ovako debele žice za MTL, naručiću danas obične žice, samo ako može bilo kakva preporuka koju da uzmem, što se tiče najlakšeg setup-a, tj motanja same žice i materijala. Da li uzeti sve materijale pa probati ili i tu ima nekih razlika u aromi, th i sl. Koje bi mi ti preporučio za početak da uzmem (2 do 3 različite ili iste ako znaš koja je ok)... I da, po mogućstvu ako ih ima u našim radnjama koje rade online isporuku ili online shopping jer nisam trenutno u Beogradu... P. S. Gledam ove NET arome i gotove nikotinske baze (100ml i 200ml sa nikotinom 18mg/ml) u domacoj prodavnici, dosta su skupe, ali su ok za najjednostavnije pravljenje NET tečnosti, jedino što tamo, po meni, nema nijedna dobra NET aroma, osim možda ovih novih by Dreamodes Vaping Lab, ali ići ću na Journey arome (Longfill pravljene za početak u VapeZla), mada je sve to dosta skuplje nego da se kupi npr. 1 litar PG, 1 litar VG (Centrohem npr) i nic-shot 100mg/100ml tečnosti (nekoliko njih) i par aroma (2 do 3)i onda to izađe dosta povoljnije... Hvala puno druže, kao budala sam zapeo 3mm pa 3mm, jednostavno ne može na 3mm i da, sada znam, omi nisu toliko bitni već snaga koja je potrebna da ugreje npr 3 žice u 8 namotaja i snaga koja je potrebna da ugreje jednu žicu (28GA, 30GA, 26GA i sl) u 5-6 namotaja. Logički za ovo u startu treba 3x veća snaga za isti broj namotaja, tako da se neću glupirati, idem na 2.5mm 6-7 namotaja za početak pa ću videti da li je dovoljno 6 ili možda čak i 5 namotaja. To ću bar mnogo lakše da izračunam na kalkulatoru... Dobro jutro druže i Veliki pozdrav iz Vojvodine, i još jednom - puno hvala na pomoći i "prosvetljenju" moje lude glave ![]() ![]() ![]() Послато са SM-N960F помоћу Тапатока |
||||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Moderator
![]()
Pa možeš slobodno da probaš i 4-5 namotaja sa tim claptonom, 2.5mm ID. Radiće i on ok, ne moraš odmah da kupuješ drugu žicu pod hitno. Ali bih ti preporučio da uzmeš Kanthal A1 žicu, 0.32mm debljine (28AWG po američkim merama). Tako ćeš moći uvek da ideš na 2.5mm ID i 5-6 namotaja i da imaš "siguricu" koja radi OK na većini MTL atomizera.
Iskreno jedine žice koje bih ti preporučio, tojest materijale, su kanthal, SS 316L i ni80. Svi ostali materijali tipa Ni200, Ti itd, zahtevaju dobro poznavanje Temperature control režima, solidnu opremu i dosta pažnje generalno (ne sme da se radi dry burn itd), dosta komplikovanije za početnike. I molio bih te samo da ne pišeš nazive domaćih prodavnica, jer je to reklamiranje. To možeš na privatnim porukama ili u temama tih prodavnica. Nisu loše gotove baze, pogotovo kada imaš longfill bočice od 120ml koje sadrže 20ml arome, pa samo suneš 100ml baze. |
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 | ||||
Aktivan član
![]()
Ok, hvala na upozorenju, nisam za to znao, izbrisaću ali nmg preko telefona, ako si admin, izbriši molim te, taj moj post kako ne bih imao naknadne probleme, jer nemam opciju ni za menjanje niti brisanje sada. U svakom slučaju neće se više ponoviti... Motaću sa ovim, što se kaže "neće se baciti" na 2.5mm 5-6 namotaja, a kasnije ću kupiti od svake po jedan komad da vidim koja mi najbolje leži (Ni80, Ka1 i SS316L)... Hvala puno još jednom... Послато са SM-N960F помоћу Тапатока |
||||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Moderator
![]()
Ukloniće neko sa admin pravima, na žalost ja nemam tu opciju.
Svakako znaš za ubuduće. Uvek možeš da koristiš edit opciju, trebalo bi, i da ukloniš deo teksta u prvih 15 minuta po postovanju. Pa, ko zna, možda ti se više svidi i ta clapton "neće se baciti" žica od obične kantal žice. Ne znaš dok ne probaš sve, tako da polako. Nisu to skupe greške u svakom slučaju, nisu čak ni greške. Zatrebaće žica uvek ![]() Nema na čemu. |
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Pošalji link |
Alati za teme | |
Način prikaza | |
|
|