Home Register FAQ
 e-cigSerbia Forum
Vi imate novu PP! Kliknite ovde kako bi pročitali!
Ako ste ovde prvi put, obavezno pogledajte odgovore na često postavljana pitanja. Morate biti član foruma da bi mogli učestvovati u diskusijama.
Za registraciju kliknite ovde, unesite potrebne podatke i za par minuta bićete član foruma. Za pregledanje poruka, izaberite forum sa liste ispod.

Idi nazad   e-cigSerbia Forum > e-cigSerbia caffe > Opuštanje > Čestitke > Godišnjice
Zaboravljena šifra? Registracija

Odgovorite na temu

Alati za teme Način prikaza
Staro 12-07-2024, 13:54   #1
Vapoholic
Veteran

Vapoholic's avatar

Registrovan: Jul 2014
Godine: 54
E-cig: Imam, hvala! ;)
Pohvala: 6,053
Pohvaljen: 7,563
Nivo reputacije: 1119
Vapoholic ima reputacijuVapoholic ima reputacijuVapoholic ima reputacijuVapoholic ima reputacijuVapoholic ima reputacijuVapoholic ima reputacijuVapoholic ima reputacijuVapoholic ima reputacijuVapoholic ima reputacijuVapoholic ima reputacijuVapoholic ima reputaciju
Uobičajeno Prođe 10 godina...

Nisam zapalio cigaretu od jula 2014 do juna 2024. Većina godina 5mg nic, 50/50, aroma FA Perique Black. MTL poslednjih 6-7 godina. DTL sam potpuno batalio.

Konstantno sam sanjao da pušim (hoće to posle dugog pušačkog staža i 2 ipo kutije dugog Winstona dnevno).

Neko ludilo me uhvatilo juna ove godine i pušio sam ceo mesec pola pakle ili celu paklu na dan (i pario paralelno). Pred kraj juna sam najavio da od jula ne pušim. I evo prođe opušteno 12 dana bez pljugi. Ne vuče me da zapalim.

Šta li sam sebi hteo da dokažem juna, pojma nemam. Možda da mi nebo neće pasti na glavu ako zapalim... Definitivno sam neumeren kad su cigarete u pitanju i ono jedna, dve, nekoliko dnevno kod mene ne funkcioniše. Ili, ili.

Uglavnom, idemo dalje...

"Duboko u tebi strasti slamaju i ono što je preostalo i ono što ne postoji..."

Smoke free since 11-07-2014
Vapoholic nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Staro 13-07-2024, 13:36   #2
doktorbole
Veteran

doktorbole's avatar

Registrovan: May 2014
Pohvala: 711
Pohvaljen: 355
Nivo reputacije: 189
doktorbole ima čime da se ponosidoktorbole ima čime da se ponosidoktorbole ima čime da se ponosidoktorbole ima čime da se ponosidoktorbole ima čime da se ponosidoktorbole ima čime da se ponosidoktorbole ima čime da se ponosidoktorbole ima čime da se ponosidoktorbole ima čime da se ponosidoktorbole ima čime da se ponosidoktorbole ima čime da se ponosi
Uobičajeno Re: Prođe 10 godina...

Meni se desilo pa skoro isto, nisam nijednom zapalio od avgusta 2014. I isto sam povremeno sanjao da opet pušim cigarete. I počeo sam opet da pušim zadnja 3-4 meseca, ali u proseku 2-3 cigarete dnevno, a nekad i par dana bez da zapalim.

Mislim da je kao i kod tebe to bio neki podsvesni nagon. I celo vreme sam kupovao različite brendove da probam kakve su cigarete sad. Zaključak je da je kvalitet katastrofa, još 2014 su bile loše, sada su još gore. Jedina kvalitetna cigareta koju sam zapalio je bio Parliament kupljen na turskom fri šopu.

Nemam nameru da batalim vaping,izgustirao sam cigarete, sada su još veće ****** i ne trebaju mi nikako.
doktorbole nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Staro 13-07-2024, 22:08   #3
mmladen
Veteran

Registrovan: Jan 2018
E-cig: sta do'vatim
Pohvala: 350
Pohvaljen: 1,669
Nivo reputacije: 254
mmladen ima reputacijummladen ima reputacijummladen ima reputacijummladen ima reputacijummladen ima reputacijummladen ima reputacijummladen ima reputacijummladen ima reputacijummladen ima reputacijummladen ima reputacijummladen ima reputaciju

Ja na svakih godinu do dve ogrebem se za jednu cigaru kod nekoga, zapalim i povucem max 3-4 dima i ne mogu vise...i nepojmljivo smrde i nije mi jasno kako sam to ****** koristio preko 25 godina....
mmladen nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Staro 14-07-2024, 15:13   #4
bOlE82
Video Recenzent

bOlE82's avatar

Registrovan: Feb 2012
Godine: 42
E-cig: Aegis i berserker mini
Pohvala: 2,632
Pohvaljen: 1,335
Nivo reputacije: 490
bOlE82 ima reputacijubOlE82 ima reputacijubOlE82 ima reputacijubOlE82 ima reputacijubOlE82 ima reputacijubOlE82 ima reputacijubOlE82 ima reputacijubOlE82 ima reputacijubOlE82 ima reputacijubOlE82 ima reputacijubOlE82 ima reputaciju

Ja palim pljuge samo kad odem kod caleta i njegovih na groblje (skoro svi bili pusaci) upalim za caleta, dedu i strica ali samo upalim ne povucem ni dim u pluca i ostavim, i ceo dam imam gadan osecaj u ustima, sto kaze mmladen ne znam kako sam pusio 17 godina...

bOlE82 nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Zahvalili :
Staro 16-07-2024, 16:22   #5
Dj_
Moderator

Dj_'s avatar

Registrovan: Mar 2018
Godine: 46
E-cig: chinese middle class
Pohvala: 2,325
Pohvaljen: 1,951
Nivo reputacije: 437
Dj_ ima reputacijuDj_ ima reputacijuDj_ ima reputacijuDj_ ima reputacijuDj_ ima reputacijuDj_ ima reputacijuDj_ ima reputacijuDj_ ima reputacijuDj_ ima reputacijuDj_ ima reputacijuDj_ ima reputaciju

Meni takođe prošlo više od deset godina.

Toliko su mi odvratne analogne, da izbegavam čak i na otvorenom prostoru dim. Fuj; suva usta, pljuvanje..
ali se možda ne smatram prosečnim, jer do danas pretvaram ljude tj učim ih da odustanu ili promene naviku.
Aktivista sam (
Kod:
www.vaper.hu
), zadnji put sam palio na velikom istraživanju 2017/18

Citat:
Károsabb az e-cigi, mint a dohányzás?
Eddig is tudható volt, hogy csak a legelvetemültebb ténytagadók képesek ilyen sületlenségeket összehordani, de mostantól papírom is van róla, hogy ez ostobaság.

A dohányzás különféle aspektusaival foglalkozó szakértők felvilágosultabbjai (például a világ legrangosabb orvosi szakmai szervezete) már elég régóta állítják, hogy az e-cigarettázás egészségkockázata a dohányzás kockázatainak 5%-át sem éri el. Nem egy bonyolult dolog ez, a dohányzásban a dohányfüst az, ami öl (nem, nem a nikotin), így nem olyan nehéz belátni, hogy a dohányfüst kiküszöbölésével a probléma alapvetően megszűnik létezni.

De mi is a baj a dohányfüsttel? Pusztán annyi, hogy elképesztő mennyiségű egészségkárosító anyaggal terheli meg a szervezetet, egy aktív dohányos esetén olyan ütemben, amivel a tüdő, és általában a test méregtelenítő funkciói nem tudnak érdemben megbirkózni. Ennek folyományaként hosszabb távon károsul a légzőszerv, az ember vérkeringése pedig egy kisebb vegyi üzem hulladéktárolójához lesz hasonlatos.

További problémákat okoz a füstben lévő szén-monoxid, amely csökkenti a vér által szállítani képes oxigén mennyiségét, ezáltal fokozott működésre kényszeríti a szívet, amely változatos keringési gondokhoz vezet. Ritkán kerül említésre, hogy a szén-monoxid például teljes egészében hiányzik az e-cigaretta párájából.

Hazai hivatalos szakértőink, akiket a magam részéről nem sorolnék a szakértők közé, mert saját bevallásuk szerint nekik nem dolguk követni a tudományos szakirodalmat, jobb híján mindig oda lyukadnak ki végső érvként, hogy az e-cigarettázás hosszú távú hatásai még nem ismertek. Az alapján, amit eddig láthattunk tőlük, igazából sosem lesz ismert, mert az illetékesek vagy nem olvasnak, vagy nem értik, amit olvasnak, vagy úgy csinálnak, mintha nem is olvastak volna semmit.

Szerencsére nem mindenki olyan sötét, mint a jó zsíros anyaföld, így léteznek olyan kutatások, amelyek pont ezt a két kritikus szempontot vizsgálják.

Az egyik ilyen hosszú, legalább 17 hónapos távon e-cigarettát használó volt dohányosok vizelet és nyálmintájában található egészségkárosító anyagokat (ezek okozzák a keringési és rákos megbetegedéseket) elemző kutatás arra jutott, hogy a kizárólag e-cigarettát használók eredményei a dohányzást nikotinpótló terápiás eszközökkel kiváltó alanyok eredményeihez voltak hasonlatosak. Ezen utóbbiak azok, amelyeket bő harminc év kutatási adataira támaszkodva biztonságos alternatívának tekint mindenki. Gyakorlatilag tehát nincs számottevő különbség egy e-cigarettázó és egy nem e-cigarettázó nemdohányzó szervezete között az egészségre ártalmas anyagok tekintetében.

A másik kutatás, amely nem kis örömünkre hazánkban, a Debreceni Egyetemen zajlik Prof. Dr. Galuska László kezei alatt, így sokunk részt is tudott venni benne, az e-cigarettázás és a dohányzás közötti különbségeket elemzi a légzésfunkciók és a tüdő alveolo-kapilláris membránjának vonatkozásában. Előbbi az, amely romlik a folyamatos dohányzás következtében, egy idő után visszafordíthatatlanul, utóbbi pedig az, amelyet már rövid távon taccsra vág a dohányzás, folyamatos ödémás állapotot idézve elő a dohányfüst részecskéinek irritáló hatása miatt.

A kutatás eredményei ugyan még nem kerültek publikálásra, a leletek feldolgozása mostanában zárul majd le, de a professzor úr beszámolója szerint az előzetes adatok igen biztatóak. Ezt támasztják alá saját leleteim is, amelyek fényében elmondható, hogy közel hat év nagyon intenzív e-cigarettázást követően egészséges, a nemdohányzókra jellemző eredményeket produkál a tüdőm. Ha ez nem hosszú távú hatás, akkor nem tudom, hogy mi az.

Összefoglalva tehát, az e-cigaretta nem termel szén-monoxidot, annyi méreganyaggal terheli pusztán a szervezetet, mint más, teljesen biztonságosnak tekintett termékek, és semmi jele, hogy károsítaná a tüdőt, hosszú távon sem. Ezek után nem meglepő, hogy több tízmillió felhasználója mellett, több mint tíz év alatt egyetlen megbetegedéssel sem hozták még összefüggésbe.

Közismert, hogy a 35 éves kor az a kritikus határ, amely előtt abbahagyva a dohányzást a szervezet valószínűleg még képes visszanyerni eredeti, dohányzás előtti állapotát. Én kicsivel 34 éves korom előtt kezdtem el e-cigarettázni, húsz év dohányzás után. Ha akkor a vészmadarainkra hallgatok, és nem pedig a mainál jóval kevesebb számban, de azért elérhető tudományos értekezésekre, még ma is dohányoznék, és mostanra a napi négy doboz cigarettámmal minden valószínűség szerint maradandó egészségkárosodást okoztam volna magamnak.
Még szerencse, hogy nem hallgattam rájuk. Valószínűleg az életem múlt rajta.
Prevod(Google - nelektorisano)

Da li su e-cigarete štetnije od pušenja?

Do sada se znalo da samo najizopačeniji poricatelji činjenica umeju da sastave takve gluposti, ali sad imam papir o tome, da je to glupost.

Prosvećeniji stručnjaci koji se bave različitim aspektima pušenja (na primer, najprestižnija medicinska profesionalna organizacija na svetu) već duže vreme govore da su zdravstveni rizici e-cigareta manji od 5% rizika od pušenja. To nije komplikovana stvar, u pušenju je duvanski dim taj koji ubija (ne, ne nikotin), tako da nije tako teško uočiti da eliminisanjem duvanskog dima problem u suštini prestaje da postoji.

Ali šta nije u redu sa duvanskim dimom? Samo što opterećuje organizam neverovatnom količinom supstanci štetnih po zdravlje, u slučaju aktivnog pušača, brzinom sa kojom detoksikacione funkcije pluća i organizma uopšte ne mogu efikasno da se izbore. Kao rezultat toga, respiratorni sistem će biti dugoročno oštećen, a ljudska cirkulacija krvi će biti slična skladištenju otpada u malom hemijskom postrojenju.

Dodatne probleme izaziva ugljen monoksid u dimu, koji smanjuje količinu kiseonika koju krv može da nosi, što primorava srce da radi jače, što dovodi do raznih problema sa cirkulacijom. Retko se pominje da je ugljen monoksid, na primer, potpuno odsutan iz para e-cigarete.

Zvanični stručnjaci, koji sa moje strane ne bi bili svrstani u eksperte, jer po sopstvenom priznanju nemaju posla da prate naučnu literaturu, u nedostatku bolje, uvek iznesu konačni argument da dugo- Terminalni efekti e-cigareta još nisu poznati. Na osnovu onoga što smo od njih do sada videli, to se nikada neće zaista saznati, jer nadležni ili ne čitaju, ili ne razumeju šta čitaju, ili se ponašaju kao da ništa nisu pročitali.

Na sreću, nisu svi tako mračni kao dobra debela majka zemlja, tako da postoje istraživanja koja se bave ova dva kritična aspekta.

Jedna od ovih dugoročnih studija, analizirajući supstance štetne po zdravlje u uzorcima urina i pljuvačke bivših pušača koji su koristili elektronske cigarete u periodu od najmanje 17 meseci (ovo su uzroci bolesti cirkulacije i raka), zaključila je da su rezultati onih koji su koristili samo elektronske cigarete bili isti kao i oni koji su počeli da puše uz terapiju zamene nikotina. Ovo poslednje su one koje svi smatraju sigurnom alternativom na osnovu više od trideset godina istraživanja. U praksi, dakle, ne postoji značajna razlika između tela korisnika e-cigareta i ne-korisnika e-cigareta u pogledu supstanci štetnih po zdravlje.

Drugo istraživanje, koje se odvija u našoj zemlji na Univerzitetu u Debrecinu pod nadzorom prof. dr Lasla Galuske, tako da su mnogi od nas mogli da učestvuju, analizira razlike između e-cigareta i pušenja u respiratornim funkcijama i alveolo-kapilarna membrana pluća u vezi. Prvi je onaj koji se pogoršava usled neprekidnog pušenja, nepovratno posle izvesnog vremena, a drugi je onaj koji pušenjem kratkoročno oštećuje, izazivajući kontinuirano edematozno stanje usled iritativnog dejstva čestica duvanskog dima.

Iako rezultati istraživanja još nisu objavljeni, obrada nalaza će uskoro biti završena, ali prema izveštaju profesora, preliminarni podaci su veoma ohrabrujući. Ovo potkrepljuju moji sopstveni nalazi, u svetlu kojih se može reći da posle skoro šest godina veoma intenzivnog pušenja e-cigareta, moja pluća daju zdrave rezultate tipične za nepušače. Ako to nije dugoročni efekat, ne znam šta jeste.

Dakle, ukratko, e-cigarete ne proizvode ugljen-monoksid, one jednostavno opterećuju telo sa onoliko toksina koliko drugi proizvodi koji se smatraju potpuno bezbednim, i nema znakova oštećenja pluća, čak ni na duži rok. Posle toga, ne čudi što sa desetinama miliona korisnika, za više od deset godina, još nije povezana ni sa jednom bolešću.
Dobro je poznato da je 35 godina kritična granica pre koje, ako prestanete da pušite, telo će verovatno i dalje moći da povrati prvobitno stanje pre pušenja. E-cigarete sam počeo da pušim nešto pre 34. godine, posle dvadeset godina pušenja. Da sam tada slušao naše uzbunjivače, a ne naučne rasprave, kojih ima u mnogo manjem broju nego danas, pušio bih i danas, a do sada, sa svoja četiri paklice cigareta dnevno, sve bih verovatno su naneli trajnu štetu mom zdravlju.
Srećom, nisam ih poslušao. To je verovatno koštalo života moga
Dj_ nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Zahvalili :
Staro 19-07-2024, 14:56   #6
zajchik
Moderator

zajchik's avatar

Registrovan: May 2015
Godine: 51
E-cig: istick30....
Pohvala: 3,110
Pohvaljen: 3,007
Nivo reputacije: 561
zajchik ima reputacijuzajchik ima reputacijuzajchik ima reputacijuzajchik ima reputacijuzajchik ima reputacijuzajchik ima reputacijuzajchik ima reputacijuzajchik ima reputacijuzajchik ima reputacijuzajchik ima reputacijuzajchik ima reputaciju

Seniori nekoliko komada. Tu sam i ja po stažu, još god dana. Jun 2015 do danas punih 9 god parenja. 2017 sam ima pad od dve nedelje pušenja usled nekih životnih problema, ali me spasio Boža naš član iz gradišta poslavši mi tada fantastičnu meni potpuno nepoznatu tečnost haisenberg. Od tada sam na 3mg DTL, i 7-8mg MTL.

"Nesposobni posjeduju tu sposobnost da onesposobe sposobne".
zajchik nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Zahvalili :
Staro 22-07-2024, 23:11   #7
zoran1982
Nov član

Registrovan: Aug 2019
E-cig: GeekVape solo, Brunhilde
Pohvala: 0
Pohvaljen: 3
Nivo reputacije: 21
zoran1982 je na dobrom putu

Ja sam pusio 19 godina bez prestajanja, od plavog besta do crvenog malbora. 2020-te je toliko pocelo da mi smeta pa sam morao nesto da preduzmem. Presao sam na paru jako tesko, cak sam i jedan period mesao cigare i paru. Imao opasan problem sa grlom i glasnim zicama posle 3-4 meseca parenja, naravno bez cigara, a mogu reci da sam se zestoko navukao bio na paru. Morao sam zbog zdravlja u tom trenutku da batalim. Posle 3 godine pauze bez ikakvog cuclanja, vratio sam se opet na cigare i nastavio do pre 2 nedelje. Opet sam se vratio na paru, mnogo lakse nego ranije. Nisam palio 2 nedelje, niti me vuce da zapalim, niti sam nervozan, u drustvu pusaca nemam nikakvih problema ali zato kad ne mogu da udenem vatu kako treba u grejac...poludim iz mesta.

Jedino mi je zao sto sam u to vreme kada sam imao problem sakupio dosta opreme i morao da je prodam jer nisam mogao sam sa sobom da raskrstim da ne smem ni jedan dim iz atomizera da povucem.

Za sada je sve ok, vucem samo na mtl, dtl mi jos ne pada na pamet ni da probam, pa cemo videti kako ce biti. Mozda bih i ja imao vec 4god staza parenja da me nije strefilo onomad.
zoran1982 nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Zahvalili :
Staro 22-07-2024, 23:13   #8
Vapoholic
Veteran

Vapoholic's avatar

Registrovan: Jul 2014
Godine: 54
E-cig: Imam, hvala! ;)
Pohvala: 6,053
Pohvaljen: 7,563
Nivo reputacije: 1119
Vapoholic ima reputacijuVapoholic ima reputacijuVapoholic ima reputacijuVapoholic ima reputacijuVapoholic ima reputacijuVapoholic ima reputacijuVapoholic ima reputacijuVapoholic ima reputacijuVapoholic ima reputacijuVapoholic ima reputacijuVapoholic ima reputaciju

Samo polako, dan po dan.

"Duboko u tebi strasti slamaju i ono što je preostalo i ono što ne postoji..."

Smoke free since 11-07-2014
Vapoholic nije na Forumu   Odgovorite sa citatom top
Odgovorite na temu

e-cigSerbia Forum > e-cigSerbia caffe > Opuštanje > Čestitke > Godišnjice

Pošalji link

Alati za teme
Način prikaza

Pravila pisanja
Vi ne možete pisati nove teme
Vi ne možete pisati replike
Vi ne možete prikačiti fajlove
Vi ne možete menjati vaše postove

BB kod je On
Smajliji su On
[IMG] kod je On
HTML kod je Off

Pređi na

Vremenska zona je GMT +1. Trenutno je 13:31 sati.