|
Razne poruke Prostor za razne diskusije (ili poruke) kojima nije bilo mesta u ostalim forumima |
|
Alati za teme | Način prikaza |
10-07-2021, 19:19 | #2 |
Senior
Registrovan: Nov 2013
Godine: 49
Pohvala: 286
Pohvaljen: 452
Nivo reputacije: 104 |
Re: EDC (EveryDay Carry)
Хајде да оживимо тему. Ништа посебно, новчаник, телефон, кључеви и наравно мод и два атомизера.
|
Show Must Go On!
|
|
10-07-2021, 23:47 | #3 |
Veteran
Registrovan: Jul 2018
Pohvala: 820
Pohvaljen: 963
Nivo reputacije: 192 |
Standardno,pored moda nosim i depni no,telefon,papirnate maramice,novčanik.Neto od ovoga mi je po depovima,a neto u rancu koji uglavnom 90% vreme nosim kada sam odsutan od kuće.A zaboravih,u rancu nosim jo jedan manji,sklopivi ranac koji mi slui za namirnice koje kupujem za kuću.Primarni ranac mi slui za sitnice,garderobu,opremu itd...ne elim da ga umiriem sa nečim to moe da procuri.
|
Zahvalili : |
12-07-2021, 20:18 | #4 |
Veteran
Registrovan: Sep 2015
Pohvala: 1,765
Pohvaljen: 1,910
Nivo reputacije: 289 |
Bez torbice ne idem nigde. Imam previše stvari koje ne mogu da strpam u džepove.
Telefon, ključevi od kuće, od auta, novčanik, dva moda, dve bočice po 10 ml tečnosti. Sve zajedno skoro kilo |
12-07-2021, 21:08 | #5 |
Veteran
Registrovan: Jul 2012
Godine: 51
Pohvala: 2,708
Pohvaljen: 1,876
Nivo reputacije: 316 |
Mad AG .. zanimljivo rešenje
ponekad su dve torbe zaista korisne. Koji/kakav džepni nož koristiš, inače..? apotekar .. dva moda (ja i sa jednim imam problem da mi ne spadnu pantalone, haha) mr.mof .. zanimljiva neobavezna tema. I iako svi nosimo manje ili više iste stvari sa sobom, ipak je zanimljivo videti kome je šta baš baš neophodno.. |
Vapor running through my veins
|
|
14-07-2021, 21:16 | #6 |
Veteran
Registrovan: Sep 2015
Pohvala: 1,765
Pohvaljen: 1,910
Nivo reputacije: 289 |
Pa nisu mnogo veliki Taman stanu oba u pregradu. Ne skaču okolo tako da nije strašno. Ali oseti se težina.
|
15-07-2021, 21:05 | #7 |
Veteran
Moji EDC se razlikuje od dužine boravka van kuće i od toga u čemu stvari nosim (džep, torbica oko struka i/ili MOLLE torbica, manji biciklistički ili veći taktički ranac, itd).. ali kombinacija stvari bez kojih nikada ne izlazim izgleda ovako:
A. Blic varijanta, tj kratke destinacije, kratko zadržavanje. Nosim samo neophodno, što ponekad znači da naočare za čitanje neću ni poneti. Sve staje u džepove.. B. Slično kao prvo, samo ovoga puta znam da ću biti odsutan sat ili dva. Mod tada može u ruku, a bočica u džep. Ili imam tome posebno namenjenu torbicu oko struka (nalazi se u temi U čemu nosite svoju e-cig opremu?).. C. Izlasci duži od vremena predviđenog za jedan par baterija, iziskuju da ponesem još jedan par. A komplet karabinjera se uvek nalazi u istoj pregradi u kojoj smeštam kutiju sa tim baterijama. Nosim naravno i baterijsku lampu, koja uvek dobro dođe čak i tokom dana. Ova kombinacija se može nazvati mojim standardnim EDC.. D. Bonus kombinacija je kada izlazim na ceo dan u prirodu ili do nekog bližeg ili daljeg naseljenog mesta (u potrazi i/ili fotografisanju scena za moj hobi mobilne fotografije, ili prosto izlaskom radi izlaska). Tada su flaša za vodu i battery bank moji neizostavni saputnici.. Ponekad bih u flašu koju obično koristim za vodu poneo kafu, a u termos bih tada poneo vodu - ostaje hladna i osvežavajuća, naročito ako se natoči na nekom od izvora kojih u mom kraju često ima kraj puta kao i u samom gradu. .. Za kraj, iako nekada jesam, ono što više ne nosim sa sobom su olovka, beležnica, ručni sat.. to sve sada i mnogo više od toga nosim sa sobom "u telefonu". Dok žvot na selu ima prednost u tome što sa sobom nije potrebno nositi ni ključeve, platne kartice.. .. mada odlazak do grada ponekad i to zahteva, ali novčanik ne koristim. Zato evo slike mog kompleta ključeva - stan i bike, minimalno, dovoljno.. |
|
|
15-11-2021, 13:00 | #8 |
Veteran
Nove potrebe iziskuju nove stvari koje se nose sa sobom svakodnevno.
Doduše, neke od njih su nošene i ranije, ali ne uvek sve zajedno i ne svakodnevno. Najviše zato što se nisam odlučivao da primarno koristim ranac, pa sam i stvari pakovao pred izlazak u zavisnosti od pretpostavke šta će mi usput zatrebati (kao u prethodnom postu), a da zauzimaju minimalno prostora i staju u džepove, torbice i sl. Međutim, sada već neko vreme pronalazim da je ni veliki ni mali one-strap/sling ranac od 10 litara koji koristim, zapravo odgovarajući za svakodnevno nošenje neophodnih i verovatno potrebnih stvari, pa je ovo dopuna mog trenutnog EDC.. (znači, sve prethodno navedeno, samo sada bez moda, tečnosti i baterija) - Novčanik Iako se ne sećam da sam ikada koristio, od nedavno sam problem stalnog iznova pakovanja stvari koje inače idu u novčanik u određene džepove i pregrade rešio da sada držim na jednom mestu i uvek spremno za poneti bez razmišljanja. - Olovka se vratila posle puno godina Najviše zbog COVID situacije, pa potpisivanje i popunjavanje obrazaca, dokumenta i sl ne radim olovkama koje koriste ostali. Ništa posebno, obična metalna hemijska olovka.. i onako se ne koristi prečesto. - Touchscreen olovka Koristim uvek uz telefon. A ova se nalazi u rancu. Što zbog navike lakšeg korišćenja, što zbog rukavica koje praktično gotovo uvek nosim, pa je ovakva olovka i neophodna. - .. i kada smo već kod rukavica, imam ih za većinu namena i godišnja doba i nosim praktično uvek. Jedino baš leti samo za rad i pojedine druge aktivnosti (npr off-road bike vožnju i sl) Na slici su pletene thinsulate rukavice za predstojeću zimu. Pletene su mi nekako najbolje za baš hladno vreme i mada su velcro trake smrt za njih, ipak se borimo - AA baterija Baterijsku lampu koristim nebrojeno puta u toku dana. Toliko, da je na kraju dobila svoje stalno mesto u džepu/rancu. Praktično i spavam sa njom, haha. Zato je rezervna baterija postala neophodna.. - Karabinjeri Dok prethodne jednostavne aluminijumske i dalje nosim, za neke namene sam dodao i dva veća plastična karabinjera. Prosto su sigurniji i jednostavniji za brzo rukovanje. - Paracord kanap Nekoliko metara - bezbroj primena. Sada je sastavni deo mog EDC. - Alkohol COVID nas je naterao da neku vrstu dezinfekcija uvek nosimo sa sobom. Ja jedan u sprej-bočici u rancu i drugi u bočici u džepu. Uvek pri ruci. - Flaster Našao sam da iako je većeg gabarita, ipak ima svestranije primene od hanzaplasta. - Zaštitna maska za lice Rezervna. Dešavalo se da zaboravim masku da ponesem, a dešavalo se i da izgubim. - Vlažni papir I ovo sam pronašao da je praktičnije za upotrebu od vlažnih maramica, iako je pakovanje veće. Za ruke, lice, predmete.. može se brisati i ne misliti da će se tako brzo istrošiti, a sam papir je bio-razgradiv. Plus, bio sam u razmišljanju da nosim bočicu od 10 ml sa tečnim sapunom, ali se ovaj papir za sada pokazao kao dovoljan. Ako je potrebno nešto "jače", uvek se može dodati alkohola preko, tako da sapun zaista nije bio potreban, a ni praktičan bez vode. Mada ima da vlažan papir i (česta) upotreba alkohola isušuju kožu ruku, zato sa sobom nosim i zaštitnu kremu za ruke - tako da iako provodim napolju sate, sve je gotovo kao kod kuće da sam. I.. toliko za sada. Biće verujem tu još dodavanja, oduzimanja i menjanja. Kako potrebe nalažu Recimo, razmišljam o nošenju 10 ml bočice sa tečnošću i rezervne grejne glave za pod. Za prvo mi se desilo da ne pogledam koliko tečnosti još imam u ketridžu, ali srećom mililitar i po koji je ostao, bio je dovoljan za pola dana odsustva. A rezervna glava.. pa, ne znam. To me još nije izdalo neplanirano, ali praktično ne zauzima mesta, pa ono - zašto da ne. Videćemo.. |
|
|
15-11-2021, 18:19 | #9 |
Veteran
Registrovan: Mar 2015
Pohvala: 685
Pohvaljen: 955
Nivo reputacije: 226 |
1. Novcanik
2. Mod i atomizer 3. Bocica za dezinfekciju ruku 4. Maska 5. Kljucevi 6. Telefon Cim se pojavi visak ili manjak od ovih 6 stvari nastaje pometnja. Znam da nesto hvali ili je visak al nikako da provalim sta |
Ω + V + W =
|
|
28-12-2021, 20:40 | #11 |
Veteran
Stigla danas nova EDC lampa..
.. prethodnu sam izgubio u dvorištu. U dvorištu. A kao da sam je izgubio na livadi Dva dana nisam uspeo da je pronađem i poručio novu. Idu praznici, a bez lampe u džepu sam kao bez naočara. (zato i ne volim praznike, naročito ne ove novogodišnje - sve stane, kao da se život ne dešava i tokom praznika, uh) Nego, šta je zanimljivo.. Mene lampe u mnogome podsećaju na našu priču. Izbor, izrada, dizajn, osećaj i doživljaj pri dodiru i korišćenju, testiranje od strane recenzenata.. baš je slično kao kada gledam/čitam ili koristim naše uređaje za parenje. Čak se i ovaj (aluminijski) model za koji sam se odlučio i koji se uklapa u moje potrebe, pored izbora u nekoliko različitih boja, proizvodi i u bakar i mesing varijanti (drugačiji izgled, osećaj i provodljivost električne energije). Što mene podseća na svet mehaničkih modova. Haha, ima i titanium damascus, ali.. ~200€ (plus, nije pravi damascus, kao npr damascus od koga se izrađuju sečiva) Svakako, oseća se velika sličnost između ovih oprema/uređaja. I nazad na temu - iskreno, ne sviđa mi se plavi clip. Ali, i o tome sam nedavno pisao u temi Pričajte. To da nema dovoljno izbora robe kod nas. Pa tako je i ova varijanta bila jedina u ponudi. I ok. Ja ću se navići, a i ne izgleda uopšte loše (jedino, plavo.. nije iz porodice zemljanih boja koja meni vise prijaju). Bitno da kakvog takvog izbora ipak ima.. pa je i staru, brzo zamenila nova (i značajno bolja) lampa |
|
|
04-02-2022, 18:30 | #12 |
Veteran
Posle dugo razmišljanja, istraživanja, mnogo vaganja - danas stigla i EDC klešta..
Dodatne makaze, bitovi, turpije razne.. pored sečiva, testere za drvo i ostalog što već imam u sklopu Victorinox Forester knife, sve to imaju npr neki od Leatherman ili Victorinox multi-tools. Ali, i najnapredniji multi-tool nema ovakva klešta. I ok. Kombinovana klešta koja imaju multi-tools, imaju sekač žice, špicast vrh i još nekoliko funkcija, ali su takvi alati prilično velikih dimenzija i težine, a meni je potrebno nešto što može biti u džepu i uz mene 24/7.. .. i onda sam odlučio da "razbijem" alate na odvojene delove. Pa tako, neki (budući) manje korišćeni će ići u ranac, dok ova klešta idu u još jedan džep, pored već prisutnog noža, lampe i naravno poda Dimenzije su odgovarajuće.. PS A u vremenu od poslednjeg posta, nekoliko novih stvari je pronašlo put do mog ranca. - Upaljač Zapravo, po jedan upaljač imam u radnoj jakni i blizi, u svakom od rančeva i torbi, kao i na polici.. ali sam to svaki put zaboravljao da napišem. Upaljač se često koristi, ali ga ne nosim u džepu pantalona, iako je uvek negde pri ruci. - Vezice Jednostavne i korisne. I gumice su korisne (pored običnih, imam i nekoliko njih napravljenih od unutrašnje gume za bicikl), ali za ozbiljnije i trajnije stezanje, vezice su nenadmašne. - Hanzaplast za kojeg sam mislio da mi nije neophodan. Ipak, ima primena kada je pogodniji od golog flastera. Tako da su sada i njih nekoliko stalni saputnici samnom. - Plastična kutija koja je ranije služila za nošenje rezervnih 18650 baterija, sada služi kao ostava za odlaganje sitnih predmeta. I trenutno u njoj se nalaze rezervne glave za podove i jedan SIM alat.. - Lateks rukavice nekoliko komada. Sada više ne brinem o tome kako raditi na nečemu što je posebno prljavo/masno ili nehigijensko. I opet - toliko za sada. Biće tu još nastavaka. Jer, život ovde otvara nove potrebe kojih ranije u gradu i relativno blizu svega neophodnog nisam imao. Ovde treba biti pripremljen za razne situacije (i zanimljivo je tako živeti) |
|
|
13-02-2022, 12:50 | #13 |
Veteran
Nismo dugo čekali na nastavak
Juče sam pronašao skoro odgovarajuće bitove.. Skoro odgovarajući, jer bolje da ih je 9 umesto 6. I umesto T, da su PH, ali.. ovo drugo je jednostavno zameniti, tako da je odlično što je set kompaktan i prilično kvalitetno i praktično izrađen, a ne košta puno. Ja zadovoljan. Toliko, da su njihove radne pantalone, koje uskoro trebaju zameniti sadašnje, ušle u moj uži izbor.. inače. (kako je juče i prethodnih dana vreme bilo prolećno, a danas - sneg) Slede sečice. Mini, obične, čeone. Već sam ih pronašao, ali ostaje da se pogledaju još jednom i ponovo razmisli u međuvremenu. A do tada - iz kuće u ranac je prešao pen-style oštrač noževa. Victorinox SAK traži češća oštrenja, pa sam odlučio da uvek ide samnom. I dodah koji metar ojačane široke lepljive trake.. .. da se nađe. Ne zauzima puno mesta. |
|
|
21-02-2022, 17:15 | #14 |
Veteran
Posle izgubljenog Victorinox Swiss Soldier's Knife 08, Forester me slui svakodnevno bez greke, pa.. otprilike isto onoliko vremena koliko dugo i parim. I jeste odličan za teren kome je namenjen i za koji će i ostati u upotrebi, u urbanoj sredini pak manjka za meni često potrebnim alatom.
Naročito je lupa dobrodola kada se pređe ~45. rođendan .. tako da, iako srednje dimenzije, Explorer je ipak dorastao svojim zadacima. Jedini nedostatak je to ima ostavljeno mesto za pin (SIM kartica i sl) i moe se dodati ravni mini rafciger (za npr naočare), ali to ne dolazi uz ovaj SAK, poto se moe dokupiti posebno.. ali, ne i kod nas. Time bi bio zaista potpun. Pravi urban explorer.. |
|
|
10-07-2022, 17:40 | #15 |
Veteran
Nedelja..
Primetio sam da Nedeljom ima najmanje aktivnosti ovde na forumu. I nije mi jasno zašto, obzirom da je neradni dan Nego, evo jedne neobavezne teme za nedeljno popodne.. (haha, koja je takođe postrani, iako verujem da mnogi imaju svoj EDC) Kod mene je setup češće ili ređe korišćenih, ali svakako potrebnih stvari, više ili manje ostalo isti. Jedno da ih objedinim i razvrstam: Uvek u džepu. U kući ili van nje. Sa tim i spavam.. O SAK i lampi da ne govorim. Oni se koriste nebrojeno puta u toku dana. Dok klešta ne toliko, ali imaju svoju svestranu upotrebu. Da iskoristim i ispričam zanimljivost od pre nekoliko dana vezano za njih - dok smo kod komšike praznili šaht od podzemnih voda, iznenada je pukao dotrajali spoj između prvog ventila i vodomera. Šaht dubok, a od virble na ventilu samo patrljak. Za svega dva minuta šaht je bio više od pola pun i ko zna koliko bi tu još vode proteklo, pošto iz vodovoda do dan danas još nisu došli, da kod sebe nisam imao klešta. Jer, dok bi klešta našli, u šaht se više ne bi moglo ući. Srećom što je i leto, pa je "kupanje" bilo čak i dobrodošlo Zato istu kombinaciju nosim i van sela, jedino što tada ne volim da bude u džepovima, nego u torbici. Samo se SAK razlikuje i naravno dodat je i novčanik. Drugačije su potrebe i upotreba.. Ostalo što ide samom, spakovano je u resursnoj torbici. Nisam pronašao odgovarajući organizator. Izgleda da ih kod nas uopšte nema u ponudi. Ali, i ovo vrši funkciju.. Jednostavno je za ubaciti u ranac i uvek je sve unapred već spakovano. A pošto je torbica modularna, može se montirati na spoljnoj strani ranca, ako je potrebno osloboditi mesta iznutra. A rančevi, iako više njih koristim, npr biciklistički, za "na njivu" i sl, ova dva ranca su za redovne izlaske - od 10 ili 30 litara, u zavisnosti od potrebe.. ..i naravno, tu je i neizostavni telefon.. Bonus: Za ove tople dane, lagani i praktični kačket koji staje u džep, može svakome postati deo EDC opreme, jer nema razloga za ne poneti sa sobom. Dođe korisno rano izjutra ili kasno uveče, kada temperature napolju nisu tako prijatne. Ili je vetrovito, kišovito.. (ako već nemate više kose od mene, haha) I tako.. moj EDC. Pored još korisnih sitnica poput Labello i zaštitne kreme za ruke, tu je i naša parilačka oprema - jedan pod i bočica sa tečnošću. Ponekad ponesem i još jedan pod, zlu ne trebalo. Izgubi se ili pokvari. Mada, sada kada ima onih jednokratnih uređaja za kupiti na kiosku, još nisam odlučio da li da rezervni pod uvrstim u stalnu postavku ili ne. Nekako mi je teško da svaki put ne zaboravim na njega. Videćemo.. |
|
|
Poalji link |
Alati za teme | |
Način prikaza | |
|
|